Af Stine Behrendtzen, stbe@avisen.dk
De kan give høj feber, voldsomme mavesmerter og det, der er værre.
Alligevel er det ikke alle butikker, der har fjernet de babymajs fra hylderne, som ifølge Fødevarestyrelsen er forurenede med shigella-bakterier. Sådan lyder advarslen fra overlæge Kåre Mølbak fra Statens Serum Institut:
»Der er muligvis stadig grønthandlere og mindre butikker, som har dem liggende. De store kæder er effektive til at få pillet den slags varer af hylderne, men det er ikke altid tilfældet med de små selvstændige grønthandlere. Enkelte har ikke opdaget, at der er problemer med disse babymajs,« siger han.
Babymajs har en lang holdbarhed. Derfor er der sandsynligvis også forbrugere, der stadig har de forurenede babymajs liggende i køleskabet, vurderer Kåre Mølbak.
Og shigella bakterien er ikke god at få indenbords.
»Det her er alvorligt, fordi mere end en fjerdedel af de danskere, der er blevet ramt, har været indlagt. I de allerværste tilfælde kan man dø af det, men det sker meget sjældent,« siger Kåre Mølbak.
Fødevarestyrelsen opfordrer folk til at søge læge, hvis de har spist babymajs og får feber, voldsomme mavesmerter, diarre og kaster op.
Fødevarestyrelsen havde i første omgang
både babymajs og sukkerærter under mistanke for at indeholde shigella,
men sukkerærterne blev onsdag frikendt.
Statens Serum
Institut har registreret 62 danskere, der er blevet syge med
shigella-bakterien i kroppen. Men instituttet vurderer, at det reelle
antal ligger på over hundrede.
Shigella er en bakterie, der stammer fra menneskeafføring.