Mads holdt tre måneders barsel: Øremærket barsel er IKKE vejen frem
Mads Anker Johansen er glad for, at han har holdt tre måneders barsel med sønnen Valdemar. Foto: Lisbeth Holten/HK Privat
Mads Anker Johansen havde tre måneders barsel med sin søn. Alligevel mener han ikke, at der skal øremærkes barsel til mænd. Barnets tarv skal være i fokus, siger han.

Da bankrådgiver Mads Anker Johansen blev far for 15 måneder siden, var han ikke i tvivl om, at han skulle have en del af barslen med sønnen Valdemar.

- Han var kommet til via kunstig befrugtning, og min kæreste og jeg havde været gennem et forløb. Vi havde glædet os til, at han kom, så jeg ville virkelig gerne være sammen med ham, siger Mads Anker Johansen til Avisen.dk. 

I en Epinion-undersøgelse blandt HK/Privats medlemmer offentliggjort i dag svarer over halvdelen af mændene mellem 25 og 45 år, at de gerne vil holde mere barsel.

Og en af dem er altså Mads Anker Johansen. Han arbejder til daglig som bankrådgiver i Arbejdernes Landsbank, og hverken fra chefer eller kolleger var der nogen sure miner over, at han skulle være væk i tre måneder.

- Min arbejdsplads var meget åben omkring det. Der kunne man gøre, som man havde lyst til. De gik næsten mere op i, at jeg skulle være far og hvor meget kage og slik, jeg skulle give, end hvor meget barsel jeg skulle holde, siger Mads Anker Johansen.

Kæresten ville egentlig helst have haft barslen selv

Mads Anker Johansen kæreste, der er pædagog, ville gerne selv have holdt al barslen. Men for hende var spørgsmålet meget todelt, forklarer Mads Anker Johansen.

- Hun har noget faglig erfaring som pædagog, der siger, at det er godt for barnet at være sammen med far, men hendes mor-hjerte sagde hende, at det burde være hende, der gik hjemme med ham, siger han.

Derfor havde de også mange snakke om, hvordan de skulle fordele barslen, forklarer han.

- Jeg har været heldig at have en kæreste, der har to syn på sagen. Hun har tilsidesat egne interesser for, hvad hun synes, var bedst for barnet, siger Mads Anker Johansen.

Barslen skal ikke øremærkes til mænd

I dag er det kommet frem, at EU vil vedtage et direktiv, der indfører to måneders øremærket barsel til mænd i Danmark.

Men selvom Mads Anker Johansen har været glad for sin barsel, synes han ikke, at øremærket barsel til mænd er en god idé. 

- Det er vigtigt, at det er barnets tarv, der er i fokus. Og så er det vigtigt, at faren, der er hjemme, også er motiveret til at være sammen med sit barn. Hvis han alligevel sidder og arbejder hjemme fra, så ville det i bund og grund have været bedre at give barslen til moren, siger han.

- Jeg vil opfordre alle forældre til at have en snak omkring, at faren også har en rolle at spille, siger Mads Anker Johansen.

Han mener selv, at de tre måneder sammen har givet ham og Valdemar et helt særligt forhold. 

- Vi har et fedt forhold i dag. Vi har grinet meget af i familien, at man normalt taler om, at børn er meget mor-syge. Valdemar har i stedet været virkelig far-syg. Jeg er ikke så fremmed, og vi har et tæt bånd. Hvis han eksempelvis skal trøstes, så er det ikke nødvendigvis mor, han løber til. Det havde vi ikke haft, hvis jeg bare havde drønet på arbejdet og kun set ham tre timer om aftenen, siger Mads Anker Johansen.