Løsning på nedslidning: Se hvem danskerne stoler på
Mette Frederiksen (S), Kristian Thulesen Dahl (DF) og Lars Løkke Rasmussen (V). Foto: Henning Bagger/Mads Claus Rasmussen/Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Mette Frederiksen (S) ligger i top, når man spørger folk, hvem de har tillid til i spørgsmålet om nedslidtes tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet.

Når regeringen i øjeblikket forhandler med Socialdemokratiet, Radikale og Dansk Folkeparti om seniorførtidspension, kan Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen glæde sig over, at hun er den partileder, som flest har tillid til i spørgsmålet om nedslidning og tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet.

Hendes konkurrent til statsministerposten Lars Løkke Rasmussen (V) kommer humpende ind på en sløj sjetteplads, mens Dansk Folkepartis Kristian Thulesen Dahl er nummer fire.

Det viser en Wilke-måling foretaget for Avisen.dk.

Målingen tolkes forskelligt af to politiske kommentatorer:

- Det er overraskende, at Mette Frederiksen ligger helt i top foran venstrefløjens frontfigurer. Det viser, at hun har haft succes med en helt anden linje end Helle Thornings reform-amok, siger Altingets politiske kommentator Erik Holstein.

Det er overraskende, at Kristian Thulesen Dahl (DF) ikke ligger højere, mener Hans Engell. Foto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix

Holsteins kollega på TV2-programmet Besserwisserne, Hans Engell, er derimod slet ikke overrasket over målingen:

- Det mest overraskende er, at Thulesen Dahl ikke ligger højere, men tilbage står, at Mette Frederiksen ramte plet, da hun fremlagde sit pensionsudspil i januar. Hun tog føringen i en debat, der betyder noget, siger politisk kommentator Hans Engell.

Kritik af økonomi

Ser man alene på svarene fra faglærte og ufaglærte har 34,5 procent givet Mette Frederiksen karakteren 4 eller 5. Det tilsvarende tal for Lars Løkke Rasmussen er 18,3 procent, mens det er 22,6 procent for Kristian Thulesen Dahl.

Erik Holstein mener, at rækkefølgen på partilederne i målingen siger meget om, hvor bekvemt emnet om tidligere pension er for de forskellige partier:

- Det er skønt for Socialdemokratiet, okay for Dansk Folkeparti og dårligt for regeringen, opsummerer han.

Trods de seneste ugers kritik af økonomien i det socialdemokratiske udspil og partiets afvisning af at fremlægge konkrete bud på, hvilke grupper der skal kunne gå tidligere på folkepension, står Mette Frederiksen altså fortsat stærkt. Men det betyder ikke, at himlen er skyfri forude for Socialdemokratiet:

- Det giver også en voldsom forpligtigelse til, at det her skal stå øverst på en ny regerings dagsorden. Sker det ikke, bliver det meget dyrt for Socialdemokratiet, som vil få en ny diskussion om løftebrud, siger Hans Engell.

Triste tal for Løkke

For statsminister Lars Løkke Rasmussen er målingen tung læsning. Hans eneste håb er, at en aftale om en forbedret seniorførtidspension - eller en ordning med et nyt navn - kan tage noget af presset, vurderer Erik Holstein:

- Løkke skal markere, at han har forstået budskabet om, at reformerne har efterladt mange lønmodtagere i en uholdbar situation. Det er et spørgsmål om værdier, og her nytter en lang tale om 3.000 eller 7.000 ikke noget, siger Erik Holstein med reference til, hvor mange der vil få glæde af Socialdemokratiets pensionsplan.

- Løkke kan vinde lidt ved at få lukket en aftale om seniorførtidspension, men det skal være mere end lidt fiflerier. Han må til lommerne, hvis blå blok skal have noget at stå på i en valgkamp, siger Hans Engell.

 

Tema: De slidte danskere

Vi skal alle sammen arbejde længere. Siger politikerne. Danmark får i fremtiden verdens højeste pensionsalder. Men kan det lade sig gøre? Er det fair? Og hvad siger folk på stilladset og i vuggestuen? Avisen.dk sætter fokus på nedslidning og pensionsalderen. Vi håber du vil læse med og deltage i debatten. Læs hele serien her

via Listen To News