Lige nu afgøres Finanslovens skæbne
Johanne Schmidt-Nielsen og Enhedlisten har en central rolle i forhandlingerne i dag. Foto: Mark Knudsen
Enhedslistens folketingsgruppe beder om mandat til at stemme for statens budget.

Klokken 11 lukkede døren til Enhedslistens hovedbestyrelsesmøde. Og nu skal spørgsmålet afklares - kan partiet stemme for den samlede finanslov?

I Enhedslisten har folketingsgruppen modsat andre partier nemlig ikke noget selvstændigt mandat til at afgøre den slags spørgsmål. De folkevalgte forhandler blot kompromiserne frem, mens partiets hovedbestyrelse så afgør, om det er godt nok; om de derfor kan stemme for det forhandlede.

"Vi har da været i løbende dialog med hovedbestyrelsen undervejs, og men nu må vi se, hvad de siger til det," forklarer folketingsmedlemmet Frank Aaen på vej ind til mødet.

Han afslører samtidig, at der har været ting i løbet af forhandlingerne, som har fremstået uspiselige for støttepartiets bagland, men præcis hvad det er, vil han ikke løfte sløret højt nok til at afsløre.

Partiets politiske ordfører, Johanne Schmidt-Nielsen, undrer sig dog over dele af S-R-SF-regeringens udspil og villighed til at indgå kompromiser med støtte støttepartiet.

"Jeg kan ikke forstå, at de ikke ville stemme for eksempelvis at forlænge sygedagpengeperioden. Det lovede de da ellers inden valget," siger hun.

Det har også gjort ondt på venstrefløjspartiet, at banker og multinationale selskaber ikke skal holde hårdere for, og den faktum har været vanskeligt at sælge til baglandet.

Et hovedbestyrelsesmedlem afslører, at der faktisk er ting i den endelige pakke, som man måske ikke vil acceptere. Men omvendt - skulle partiet forkaste den samlede finanslov, står Helle Thorning-Schmidt med så stort et problem, at hun faktisk måske skal udskrive Folketingsvalg.

Derfor vil det være tvingende nødvendigt for Enhedslistens folketingsgruppe at få hovedbestyrelsens mandat til at stemme for den samlede finanslov, for partiet vil meget gerne beholde den indflydelse, de har fået med valget af den nye regering.