Lektor: Slanket forsvar giver bedre krig
Danske soldater i Afghanistan kunne have fået bedre ledelse, hvis Forsvarskommandoen var lukket ned noget før. Foto: Ronny Rasmussen
Omstrukturering i Forsvaret kommer for sent i forhold til krigen i Afghanistan, som kunne have nydt godt af det, siger ekspert.

Ansvaret for den danske krigsindsats er kastebold mellem politikere og militærfolk.

Og muligheden for at pege fingre af hinanden svækker Danmarks krig i Afghanistan, vurderer lektor Mikkel Vedby Rasmussen fra Københavns Universitet.

"Det er klart, at Danmark ikke har været lige så god til at føre krigen i Afghanistan, som vi kunne have været, fordi vi ikke har haft ordentlig sammenhæng mellem, hvad Forsvaret og Ministeriet har skulle lave," siger Mikkel Vedby Rasmussen til Newspaq.

Han hilser derfor forsvarsministeren Nick Hækkerups (S) melding om en stor omstrukturering af Forsvaret velkommen. Ministeren vil slanke Forsvarskommandoen væk og lægge den ind under ministeriet.

"Når man har et system, hvor et ministerium næsten gør det samme, som dem der skal udføre opgaven i Forsvarskommandoen, så ender man meget hurtigt med at diskutere, hvem der har ansvaret, når det går galt i stedet for at udføre opgaverne," lyder det fra militæreksperten.

Der skal spares tre milliarder kroner på Forsvarets budget på 20 milliarder i 2015. Omrokeringen giver ikke nødvendigvis milliarder, men Mikkel Vedby Rasmussen vurderer, at det giver gode lønkroner i sparegrisen.

"Der sidder folk med ganske pæne lønninger i Forsvarskommandoen og i ministeriet, så kan man spare nogle af dem væk, så har man allerede hentet millioner af kroner."

Forsvarsministeren nedsætter nu et udvalg, der hurtigt skal tage stilling til, om Forsvarskommandoen skal nedlægges, mens forsvarschefen og hans stab flytter ind i ministeriet og underlægges departementschefen.