Ledige kommer ikke i lovpligtig aktivering: "Man sparker til folk der ligger ned"
Selvom ledige, der er gået fra dagpenge til den midlertidige arbejdsmarkedsydelse, har ret til 13 ugers aktivering, sker det sjældent. Modelfoto: Iris
Nye tal viser, at arbejdsløse, der ikke længere modtager dagpenge, sjældent i aktivering, selvom loven lægger op til det.

Arbejdsløse, der ikke længere modtager dagpenge, kommer sjældent i den aktivering, som lovgivningen lægger op til. Det viser landstal fra jobindsats.dk, erfarer DR Fyn.

Ledige, der er gået fra dagpenge til den midlertidige arbejdsmarkedsydelse har ret til 13 ugers aktivering som blandt andet kan være virksomhedspraktik eller nyttejob.

Ifølge tal fra jobindsats.dk, har 31.015 personer været ledige i de første 11 måneder af 2015. Af dem er kun 11.933 blevet tilbudt aktivering. Statistikken beskriver ikke, om de ledige er kommet i job inden da, men 3F er bekymret over de graverende landstal.

Særligt ufaglærte ledige rammes hårdt. De har ret til 8 ugers uddannelse, men først efter aktiveringen.

- Man sparker til folk, der i forvejen ligger ned. Ufaglærte og folk med en forældet uddannelse skal have mulighed for at få kompetencer, og det giver man dem ikke, siger Niels Rude, uddannelsessekretær i 3F.

Det fynske folketingsmedlem Jan Johansen (S) kalder tendensen en katastrofe.

- Kommunerne har overhovedet ikke levet op til lovgivningen, og de mennesker, der ikke har fået aktivering kan risikere aldrig at komme tilbage på arbejdsmarkedet igen. Det er ikke alene en katastrofe for den enkelte, men også for Danmark, siger han til DR Fyn.

Jan Johansen vil i dag drøfte sagen med beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V).