Lea og Stians vilde jobskifte: Fra reklamefotografi til private dagplejere

Lea Gustavsen og Stian Nyhus passer op til 10 børn i deres private dagpleje. Det får de 79.000 kroner for om måneden. De kalder arbejdstiden "vanvittig høj", men siger, det er en livsstil.
Lea Gustavsen og Stian Nyhus har åbent 45 timer om ugen i dagplejen plus ekstra, hvis forældrene har brug for det.
Lea Gustavsen og Stian Nyhus har åbent 45 timer om ugen i dagplejen plus ekstra, hvis forældrene har brug for det. Foto: Privat

Lea Gustavsen og Stian Nyhus var begge reklamefotografer. Men en dag skiftede de spor.

I de seneste fire år har parret sammen drevet den private dagpleje Sommerfuglen i Havrebjerg i Vestsjælland.

Her passer de op til ti børn. Og det går godt.

Parret har børn på venteliste og forældre, der vælger at køre op til en halv time for at få passet deres rollinger netop hos dem.

- Folk vælger, at deres børn skal være netop her. En del kan godt lide, at vi er en mand og en dame, og at vi er meget ude og tager på ture og laver økologisk mad, fortæller Lea Gustavsen.

- Vi får også en del børn af forældre, der er skuffede over den kommunale dagpleje. De oplever den noget lidt kedeligt med en halvgammel dame, der har fire børn hjemme i stuen, siger hun.

79.000 for ti børn

Lea Gustavsen begyndte som privat dagplejer, da hun og Stian Nyhus havde fået deres første barn. Det var for svært at få det til at hænge sammen, hvis de begge skulle pendle til København, og der var ikke foto-kunder nok, hvor de boede.

- Det gik så godt med at dagplejen, at jeg havde venteliste. Og året efter sagde Stian sit faste arbejde op som reklamerfotograf for også at blive dagplejer, fortæller Lea Gustavsen.

Nu er de sammen hver dag, selvom de ofte deler sig op med børnene i to grupper. Begge er de godkendt til at passe op til fem børn hver. De har fået opført en tilbygning, så pasningen ikke er i deres eget hjem. 

At arbejde sammen har parret gode erfaringer med:

- Vi er udlært som fotografer samme sted, så der arbejdede vi jo sammen og gik i skole sammen i fire-fem år, forklarer Lea Gustavsen.

Månedligt får parret 7.900 kroner per barn, når man lægger forældrenes egenbetaling og kommunens tilskud sammen. I alt får de 79.000 kroner ind om måneden samt et særligt skattefradrag for 54 procent for dagplejere. Det er ment som kompensation for blandt andet slid på hjemmet.

Til gengæld skal de selv betale mad, bleer, legetøj og møbler samt alt andet udstyr til børnene. Dertil kommer pension og forsikring og løn til de tre vikarer, som bliver bruger ved sygdom. Hvad der er til overs, har Lea Gustavsen og Stian Nyhus ikke tal på. 

Arbejdsuger på over 45 timer

Dagplejen er fast åben fra klokken 7-16. Det giver en ugentlig arbejdstid på 45 timer. Men de er fleksible i forhold til forældrenes ønsker og har ofte børn til kl 18. Oven i kommer den tid, der bliver brugt om aftenen på at ordne administration og praktiske ting.  

- Arbejdstiden er vanvittig høj. Men man skal ikke tænke sådan. Det er en livsstil, vi har valgt. Vi er selvstændige, og vores job giver os en stor frihed i forhold til vores egne børn, siger Lea Gustavsen.

Når der er fem børn tilbage i dagplejen, må den ene af dem godt køre hen og hente deres egne to børn i børnehaven.

I begyndelsen var deres ældste barn hjemme i dagplejen, da Lea Gustavsen drev den selv. Men det gik ikke godt. Sønnen blev jaloux på andre børn.

- Og så er det hårdere at være sammen med sit eget barn hele dagen. Så gør vi ligesom alle andre, der får deres egne børn passet og går på arbejde om dagen, forklarer hun.

Ingen fast indtægt: Totalt nervepirrende 

Bagsiden af tilværelsen som selvstændig er, at parret ikke har nogen garanti for deres indtægt.

- Det er altid totalt nervepirrende, når tiden nærmer sig, hvor vi skal skifte børnene ud, fordi de er blevet store. Får vi nye børn nok? Men det er man nødt til at stå igennem. Det er jo en del af risikoen ved at være selvstændig, siger Lea Gustavsen.

Privat dagpleje kritiseres ofte for at få mindre tilsyn end de kommunale dagplejere. Nogle gange kun én gang om året.

Men i Sommerfuglen er der op mod 12 tilsyn i årets løb. Både Lea Gustavsen og Stian Nyhus får besøg cirka tre gange fra to kommuner, fordi de har børn fra begge kommuner.

- V har fået et rigtigt godt forhold til især Slagelse Kommune, men det har været op ad bakke. I begyndelsen ville kommunen bare gerne, at vi ikke fandtes. Det var nok besværligt for kommunen, at den også skulle føre tilsyn med de private, siger Lea Gustavsen.

Hun synes, det er rigtig dejligt, at de har fået det samarbejde.

- Vi kæmper for, at der skal være fuldstændig de samme tilsyn hos private dagplejere, siger hun. Vi ringer ofte selv, hvis vi har en bekymring om noget med et barn eller gerne vil have råd fra ergoterapeuten.

I Kristelig Fagbevægelse (Krifa), der har 800 private børnepassere som medlemmer, hører man ofte, at de private bliver chikaneret af kommunale dagplejere. En problematik, Lea Gustavsen og Stian Nyhus har hørt om:

- Vi ligger herude på landet, hvor der ikke er andre end os. Men inde i byen har der været en del tumult mellem de private og de kommunale dagplejere. Blandt andet sagde kommunen, at de kommunale dagplejere ikke måtte tage børnene med på besøg hos private dagplejere. De kommunale dagplejere mødes ellers hos hinanden, siger hun

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.