Anklage: Dagpleje-ansatte mobber private børnepassere
I følge Krifa kommer de kommunale dagplejere ikke på samme legepladser som de private i mange områder. Foto: David Leth Williams/Scanpix/Arkiv
Private børnepassere oplever ofte mobning fra den kommunale dagpleje, der føler sig truet. Det siger Krifa, der har omkring 800 private børnepassere som medlemmer.

Der er kold luft på mange legepladser, når kommunale og private dagplejere triller ind med deres barnevogne.

Private børnepassere oplever mobning fra den kommunale dagpleje.

Anklagen kommer fra Kristelig Fagbevægelse (Krifa), der har omkring 800 private børnepassere som medlemmer.

I år vil omkring 8.5000 børn blive passet privat. Det viser en undersøgelse, som det uafhængige analyseinstitut Bureau 2000 har lavet for FOA.

Antallet af børn, der bliver passet privat, stiger år for år. Samtidig er antallet af kommunale dagplejere halveret på otte år.

Forældrene kan frit vælge mellem kommunal og privat pasning, og for forældrene er prisen oftest den samme. Det har skabt konkurrence mange steder.

 - De private dagplejere står som konkurrenter til de kommunale, og de private oplever ofte mobning fra de kommunale. Det kan være, at de får fjernet deres opslag på Brugsens opslagstavle, eller de får fjernet skiltene, de sætter på deres grund ud til vejen, siger Rolf Weber, der er politisk konsulent i Krifa.  

I Krifa hører man også om kommunale dagplejere, som ikke kommer på samme legepladser som de private.

FOA er fagforening for de kommunale dagplejere. Her siger sektorformand Mogens Bech Madsen, at han ikke kender til tilfælde af mobning.

- Men finder det sted, tager jeg stærkt afstand fra det, siger Mogens Bech Madsen.

Fyringer giver dårlig stemning 

Mogens Bech Madsen kan godt forestille sig, at der kan være en anspændt situation mellem den kommunale dagpleje og de private børnepassere.

2007 var der 19.535 kommunale dagplejere. Sidste år var tallet faldet til 10.585. Ifølge Mogens Bech Madsen har en del af de dagplejere, der er blevet opsagt, i stedet startet en forretning som private børnepassere.

- Kommunerne skærer i dagplejen. Så bliver der for eksempel udvalgt tre til fyring. Hvis de åbner igen som private børnepassere og tiltrækker børn, skal kommunen spare igen, og tre andre skal udvælges til fyring.

Det betyder, at hvis de fyrede dagplejere kan skaffe børn nok til at kunne åbne som privat dagpleje, skal kommunen betale tilskud til dem pr. barn i samme prisleje, som da de var kommunalt ansat. Kommunen kan ikke vælge at sige nej og i stedet anvise en kommunal dagpleje.

- Det kan jo godt give en dårlig stemning mellem de kommunale dagplejere, der kan se, at deres tidligere kolleger nu sender Sorteper videre til dem, siger han.

I Avisen.dk i dag fortæller en privat børnepasser, at de kommunale dagplejere har fået besked af kommunen om, at de ikke må tage børnene med hjem og mødes med de private børnepassere.

Det synes Mogens Bech Madsen er naturligt.

- De private er ikke en del af det samme pædagogiske tilbud som andre kommunale dagplejere. En kommunal dagplejer kan jo heller ikke tage børnene med hen til sin søster eller veninde, siger han. 

via Listen To News