LA truer med at vælte regeringen: Kræver skattereform til foråret

Opfyld regeringsgrundlaget - ellers garanterer vi ikke regeringens overlevelse efter grundlovsdag, siger LA.
Liberal Alliances leder Anders Samuelsen sætter nu foden ned. Regeringen skal leve op til løfte om skatteforhandling i foråret, ellers vil LA ikke garantere regeringens overlevelse efter grundlovsdag.
Liberal Alliances leder Anders Samuelsen sætter nu foden ned. Regeringen skal leve op til løfte om skatteforhandling i foråret, ellers vil LA ikke garantere regeringens overlevelse efter grundlovsdag. Foto: SMETANA CECILE/free

Liberal Alliance kan ikke garantere, at regeringen sidder efter grundlovsdag, hvis den ikke lever op til regeringsgrundlagets mål om skattereform i foråret.

Det siger Liberal Alliances leder, Anders Samuelsen. Dermed skærper han nu for alvor tonen over for regeringen, efter at finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) mandag ikke længere vil garantere forhandlinger i foråret.

Ifølge finansministeren skal der styr på asyludgifterne, før regeringen er klar til at gå videre til skattereformen. Finansministeren forsikrede dog om, at der vil komme skatteforhandlinger "senere på året".

Anders Samuelsen føler sig dog indtil videre overbevist om, at regeringen vil holde sit løfte i regeringsgrundlaget.

- Jeg har fået et opkald fra finansministeren, og han garanterer mig, at regeringen selvfølgelig vil leve op til sit regeringsgrundlag. Så længe han garanterer mig det, så giver jeg også en garanti for, at regeringen lever.

- Men omvendt er det selvfølgelig også sådan, at hvis regeringen ikke lever op til regeringsgrundlaget, hvor der står, at der skal komme skatteforhandlinger i foråret, så kan vi heller ikke garantere, at regeringen sidder efter grundlovsdag, siger Anders Samuelsen til Ritzau.

Så du vil have skatteforhandlingen i foråret?

- Det står ordret i regeringsgrundlaget. Og Claus Hjort har lige sagt til mig, at der kommer en skatteforhandling i foråret. Han har også garanteret mig, at der kommer skattelettelser både i toppen og i bunden.

Når du siger, at du ikke kan "garantere regeringens overlevelse" efter grundlovsdag, betyder det så, at du vælter regeringen, hvis der ikke er indkaldt til skatteforhandlinger inden 5. juni?

- Nej, det betyder, det jeg siger. At hvis regeringen ikke lever op til sit regeringsgrundlag, så kan vi ikke garantere dens overlevelse. Den dag regeringen flytter sig fra regeringsprogrammet, så er der en ny situation.

Grundlovsdag er normalt den dag Folketinget lukker før sommerferien.

Hvis vi kommer i den nye situation, hvad er så kriterierne for, at I vælter regeringen?

- Det har jeg ikke nogen kommentarer til på nuværende tidspunkt. Jeg siger bare, at min garanti for regeringen holder så længe, den lever op til regeringsgrundlaget, siger Anders Samuelsen.

Hjort siger, at de stigende asyludgifter er en "mega" udfordring. Er det ikke rimeligt, at man først får overblik over de omkostninger, før man giver skattelettelser?

- Det er for alvor, når man har udfordringer, at man skal lave reformer. Danmark er aldrig nogensinde kommet igennem krise uden at lave reformer. Det her det øger tværtimod presset for at få lavet en skattereform, siger Anders Samuelsen.

Han mener, at skattereformen kan være med til at få flere fra offentlige forsørgelse i job. Dermed vil presset på de offentlige kasser samlet set lette, selv om der bruges penge på skattelettelser, mener Anders Samuelsen.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.