Kunstig befrugtning: Tysk forbillede kovender
Befolkningstallet falder drastisk. Alligevel koster det mange tusinde kroner at blive kunstigt befrugtet. Foto: Michelle Mantley
Med tysk forbillede indførte regeringen 1. januar brugerbetaling på kunstig befrugtning. Nu vender tyske politikere og gør det igen gratis

Siden 1. januar har der været god plads i venteværelserne på landets fertilitetskliniker.

Som en del af genopretningsplanen besluttede regeringen i efteråret nemlig, at det ikke længere skal være gratis at blive kunstigt befrugtet. Her yndede politikerne at skele sydpå til Tyskland, når argumenterne blev rullet ud. Det skriver 24timer i dag.

Men syd for grænsen bliver det nu igen gjort gratis. Den tyske familieminister vil i hvert fald indføre fire gratis forsøg i håbet om at få landets dalende befolkningstal til at stige igen.

Men selvom den danske befolkning også bliver ældre og ældre, vil regeringen ikke rulle loven om brugerbetaling tilbage som i Tyskland.

"Vi designer ikke dansk politik på baggrund af, hvad de gør i Tyskland," siger Venstres sundhedsordfører Birgitte Josefsen til avisen.

LGBT Danmark vil ikke blande sig i fordelingspolitik, men talsperson for kunstig befrugtning, Søren Laursen kan tydeligt mærke blandt foreningens lesbiske medlemmer, at det er dyrt at få et barn, når det ikke kan ske på den naturlige måde.

"Før loven trådte i kraft, var der en masse kvinder, der skyndte sig at benytte muligheden for kunstig befrugtning, så der er ingen tvivl om, at beslutningen om, hvornår man skulle stifte familie, har været under indflydelse af, at loven er kommet," siger han til Newspaq.

Socialdemokraternes sundhedsordfører håber, den tyske kovending får danske politikere til også at skifte mening.

"Hvor længe skal vi se fødselstallet falde yderligere, før regeringen indser, at den har taget fejl om brugerbetaling på kunstig befrugtning?" spørger hun retorisk.