Kun bøde for kniv på gaden - første gang
Regeringen gør op med hovedreglen om, at besiddelse af kniv på offentlige steder skal udløse en ubetinget straf på syv dages fængsel. Foto: Colourbox
Nu melder regeringen sig klar til at rulle den tre år gamle knivlov tilbage. Lovforslaget fremsættes inden jul.

Håndværkere, kokke, fiskere og andre med grund til at bære kniv skal ikke længere automatisk straffes med syv dages ubetinget fængsel.

Det mener regeringen, der nu har sit nye lovforslag klar. Det skal rulle den skærpede knivlov fra 2008 tilbage.

"Det skal naturligvis ikke være tilladt offentligt at bære kniv, medmindre man har et anerkendelsesværdigt formål. Men der skal bedre balance mellem den idømte sanktion og den begåede forseelse," siger justitsminister Morten Bødskov (S) i en pressemeddelelse.

Lovforslaget skal fremsættes før jul, og dermed bliver det i det nye år slut med sager, hvor f.eks. håndværkere bliver idømt frihedsstraffe for at køre rundt med en hobbykniv i bilen.

I den nuværende lovgivning er der en altovervejende hovedregel om, at der i førstegangstilfælde skal fastsættes en ubetinget straf på syv dages fængsel for overtrædelse af knivforbuddet.

I stedet for bliver der indført en sanktionsbestemmelse i loven, som betyder, at førstegangstilfælde som udgangspunkt straffes med en forhøjet bøde.

Hvis der er skærpende omstændigheder kan der blive tale om en frihedsstraf.