Kritik: Bistand til Afghanistan er skønmaleri
Den første samlede evaluering af den danske milliard-bistand til Afghanistan er et skønmaleri, siger ekspert.

Hvis den første officielle evaluering af den danske milliard-bistand til Afghanistan havde været et maleri, så havde motivet været en skovsø og en drikkende hjort.

Sådan lyder det fra ekspert i forsvarspolitik, lektor ved Forsvarsakademiet, Peter Viggo Jakobsen.

Det sker efter, at Danida har fået evalueret dele af bistanden til 3,8 milliarder kroner - primært de positive dele, mener Peter Viggo Jakobsen.

Evalueringen beskriver støtten til uddannelsessektoren som en succes, mens der blandt andet er kritik af arbejdet med at opbygge en troværdig afghansk stat.

- Det er slående, at man har valgt at evaluere på det, man vidste var en af deres succes, såsom det gamle slagnummer med at få afghanske piger i skole, siger Peter Viggo Jakobsen.

Er det er et skønmaleri?

- Det kan man roligt kalde det, ja. Det er i hvert fald en lidt mærkelig tilgang til at evaluere, siger lektoren.

Han undrer sig også over, at udviklingsminister Christian Friis Bach (R) skråsikkert dumper det civil-militære samarbejde om genopbygning, når det punkt reelt ikke har været undersøgt.

Ministeren kalder samarbejdet "for dyrt, for bøvlet og besværligt", men det har han intet belæg for, siger Peter Viggo Jakobsen.

- Det kan han da sagtens sidde og sige. Selvfølgelig er det billigere at lave udviklingsbistand i områder, hvor folk ikke river hovederne af hinanden, så du kan ikke sammenligne med klassisk bistand, siger han.

- Det er en stråmand, han stiller op for at føre sit favoritargument igennem om ikke at ville gøre det igen, lyder skudsmålet.

- Det er en underlig udtalelse at komme med, når man ikke har evalueret det. Derfor kan du være fræk at sige, at han ikke ved, hvad han taler om, og det ligner mest et partsindlæg, slutter Peter Viggo Jakobsen.

/ritzau/