Kræftpatienter får lakrids og coca-cola

På Århus Universitetshospital bliver guffet brugt som et middel til mindske ubehaget ved kemo- og strålebehandling.
Slik og coca-cola bliver brugt til at dæmpe kvalme og hovedpine hos kræftpatienterne på Århus Universitetshospital.
Slik og coca-cola bliver brugt til at dæmpe kvalme og hovedpine hos kræftpatienterne på Århus Universitetshospital. Foto: www.colourbox.com

Coca-cola, lakrids og is lyder måske ikke som noget, der er foreneligt med kræft. Men på Århus Universitetshospital er guffet blevet en del af kræftbehandlingen.

Patienterne bliver nemlig tilbudt de søde sager for at modvirke kvalme, hovedpine og tørhed i munden, oplyser P4 Østjylland.

"Der er helt sikkert nogen, der synes, at de får det bedre, og at det tager ubehaget og kvalmen," forklarer overlæge Jørn Andersen til P4 Østjylland.

Han fortæller, at afdelingen altid har et fast lager af slik og sodavand, fordi det hjælper patienterne, der er i stråle- og kemobehandling.

"Kemoterapi giver appetitløshed, frossenhed over hele kroppen, små-kvalme og en lidt tømmermandsagtig fornemmelse. Der kan nogle af de sædvanlige ting, som vi andre også bruger i den situation, være til hjælp," siger Jørn Andersen.

Kræftens Bekæmpelse er begejstret for århus-tilbuddet.

"Det lyder som en rigtig god ide. Normalt går vi ind for dokumenteret baseret behandling, men dét, der i øvrigt giver patienten velbehag og generelt øger patienternes livskvalitet, er kun godt," siger Bo Rix, der er chef for dokumentation og udvikling i patientstøtte-afdelingen.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.