Kontanthjælpsloftet betaler Løkkes billigere biler: "Det er helt skævt"

Regeringen omlægger bilafgifterne med 3,5 milliarder fra 2017 til 2025. Dele af finansieringen kommer fra jobreformen fase I, som regeringen fik igennem i november 2015.
De tre regeringspartier er glade for den nye aftale, der giver billige biler. Knap så glade er kontanthjælpsmodtagere nok. Det er penge sparet gennem kontanthjælpsloftet, der er med til at betale de billige biler.
De tre regeringspartier er glade for den nye aftale, der giver billige biler. Knap så glade er kontanthjælpsmodtagere nok. Det er penge sparet gennem kontanthjælpsloftet, der er med til at betale de billige biler. Arkivfoto: Liselotte Sabroe, Scanpix.

Det bliver kontanthælpsmodtagere, som kommer til at betale for regeringens hede drøm om lavere bilafgfiter.

Det viser regeringens eget regnestykke, hvor jobreformens fase I, der indeholder kontanthjælpsloftet, er med til at sænke registreringsafgiften.

Regeringen omlægger bilafgifterne samlet med 3,5 milliarder fra 2017 til 2025. To milliarder af finansieringen bliver hentet direkte fra kontanthjælpsloftet, viser tallene fra aftaleteksten.

 

I regeringspartiet Venstre står man ved finansieringsmodellen. Men partiet mener ikke, at man kan stille det så skarpt op, at de fattigste borgere må bøde for, at andre kan få billigere biler. 

- Vi mener, at det bedre skal kunne betale sig at arbejde, og derfor har vi lavet kontanthjælpsloftet. Vi har ikke lavet kontanthjælpsloftet med henblik på finansloven i år, så de to ting hænger ikke sammen. Men det er da klart, at de penge, der kommer ind (fra kontanthjælpsloftet, red.) kan fint bruges i årets finanslov, siger Louise Schack Elholm, Venstres skatteordfører. 

Hun uddyber:

- Nu er det faktisk ikke de dyreste biler, der bliver billigst. Det er familiebilerne. Det, vi godt kunne tænke os, er, at danskerne får nogle sikrere og billigere biler. Billigere biler er med til at sikre, at det bliver lettere for folk at få sig et arbejde. Det er jo ikke alle, der bor, så de kan tage den offentlige transport på arbejde, siger hun. 

Så du mener ikke, at finansieringen er med til at skabe større ulighed i samfundet?

- Nej, for kontanthjælpsloftet er jo ikke lavet for at lave en aftale om bilafgifterne senere.

Aftalen om bilafgifterne er indgået mellem regeringen og Dansk Folkeparti. Ifølge Socialdemokratiets skatteordfører, Jesper Petersen, overvejer partiet at tilslutte sig aftalen. 

Enhedslisten er til gengæld modstander af aftalen, og finansieringen er helt skæv, lyder det. 

- Det ser ikke særligt kønt ud, at fattige børn skal være med til at finansiere billigere biler. Kontanthjælpsloftet har jo gjort, at 60.000 børn i Danmark lever i fattigdom, og aftalen er socialt helt skæv, siger Enhedslistens finansordfører Pelle Dragsted. 

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.