Kommentator: Bilaftale fanger S i et dilemma

Den nye aftale om billigere biler, sætter Socialdemokratiet i et dilemma, mener politisk kommentator Erik Holstein.
Den nye aftale om billigere biler, sætter Socialdemokratiet i et dilemma, mener politisk kommentator.
Den nye aftale om billigere biler, sætter Socialdemokratiet i et dilemma, mener politisk kommentator. Foto: Henning Bagger/Scanpix/arkiv

Socialdemokratiet får noget at gruble over, hvis de vælger at stemme for regeringens og Dansk Folkepartis aftale om at sænke registreringsafgiften på biler.

Det mener politisk kommentator på Altinget, Erik Holstein.

De blå partier har nemlig valgt at finansiere aftalen med dele af den økonomiske reserve fra kontanthjælpsloftet, som Socialdemokratiet er indædt modstander af. Det betyder, at fattige kontanthjælpsmodtagere er med til at finansiere billigere biler.

- Socialdemokratiet står over for et dilemma, hvis de vælger at gå med i aftalen om at sænke registreringsafgiften. For hvis de får regeringsmagten efter næste valg, skal de enten finde finansiering til det et andet sted, eller så skal de beholde kontanthjælpsloftet, siger Erik Holstein til Avisen.dk.

Fredag blev regeringen og Dansk Folkeparti enige om at omlægge bilafgifterne med 3,5 milliarder kroner fra 2017 til 2025. To milliarder af finansieringen bliver hentet direkte fra kontanthjælpsloftet, viser tallene fra aftaleteksten.

Men selv hvis Mette Frederiksens tropper vælger at stemme for aftalen nede i folketingssalen, er partiet ikke bundet til at bruge den samme finansieringskilde som regeringen og DF, hvis magten skifter.

Socialdemokratiet har ikke været med til at indgå aftalen, og de er derfor ikke spændt fast til et forlig med de blå partier, lyder det.

- Det kan være generende for dem, men det er ikke frygteligt mange penge, og de kan godt findes andre steder, lyder vurderingen fra Erik Holstein.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.