VORES VALG Konservative klar til enegang på ulandsstøtte
Den Konservative formand er klar til at hoppe alene i båd med Helle og Villy, når de vil sejle flere penge til verdens fattige lande. Foto: DRESLING, JENS / POLFOTO
Det skal ikke nødvendigvis være med den faste makker, når den konservative formand, Lars Barfoed, vil hæve ulandsbistanden efter 2013.

Afrika skal have en større hånd. Også selvom Venstre ikke vil give den.

Det siger De Konservatives formand Lars Barfoed om ulandsbistanden, som han vil hæve med flere milliarder efter 2013.

"Skulle det ske, at vi får en Socialdemokratisk regering, så ville Det Konservative Folkeparti søge indflydelse på den førte politik, og det gælder også for ulandsbistanden. Men hvem vi lige konkret vil samarbejde med, det kan jeg ikke sige nu," siger Lars Barfoed til Newspaq direkte adspurgt til, om Venstre skal være med, før De Konservative vil lege med Helle og Villy.

I går fremlagde S-SF og De Radikale et bud på en fælles udenrigspolitik, hvor udviklingsbistanden skal bringes tilbage på en procent af bruttonationalindkomsten, BNI, sådan som den var i Nyrups tid.

Det drejer sig derfor om adskillige milliarder, som skal findes i en slunken statskasse. Den konservative partileder vil dog ikke sige, hvor mange milliarder, støtten til verdens fattige lande skal stige med.

"Jeg vil ikke sætte tal på, hvor mange milliarder det drejer sig om, fordi vi ikke har et gennemtænkt forslag. Jeg svarer kun på et spørgsmål fra en journalist, og så behøver jeg jo ikke lave et kæmpestort regnestykke af den grund," siger Lars Barfoed.

I genopretningsaftalen mellem VK-regeringen og Dansk Folkeparti blev bistanden fastfrosset frem til 2013, så den udgør 0,76 procent af BNI. Men det var altså kun midlertidigt, mener De Konservative.

"Det har for os hele tiden været midlertidigt, da vi skar ned på ulandsbistanden, og derfor vil vi logisk nok være med til at løfte den igen," siger Lars Barfoed.

Dansk Folkeparti kalder de nye meldinger fra Lars Barfoed for en "kamikaze-mission".

"De Konservative spiller et meget, meget farligt spil, som får mig til at tænke, at De Konservative kun tænker på, hvordan de kan rede deres eget skind og ikke regeringen. Det er virkelig skammeligt," lyder det fra Dansk Folkepartis udenrigsordfører, Søren Espersen ifølge Berlingske.