Konge med bijob er ikke alene: Disse royale er også piloter
Den hollandske konge er ikke alene om at være royal og samtidig i stand til at sidde i et cockpit. Foto: Jerry Lampen/AFP
Den hollandske konge er blot én blandt flere royale, der har taget en uddannelse som pilot.

Hollands konge, Willem-Alexander, har torsdag skabt overskifter verden over, efter afsløringen af, at han i 21 år har fløjet regelmæssigt for det hollandske flyselskab KLM.

Men den flyvende hollandske konge er ikke alene om at være royal og samtidig i stand til at sidde med ansvaret i et cockpit.

Eksempelvis kan også det britiske kongehus bryste sig af flere flyvekyndige prinser.

Prins William har fløjet redningshelikopter for det britiske militær, og ind til januar 2017 har han arbejdet som ambulancepilot for den flyvende ambulancetjeneste.

Den tjans opgav han dog, fordi han fremover skal varetage flere royale forpligtelser, og fordi hans børn nu er blevet så store, at de savner deres far, når han er væk fra London.

Også prins Williams yngre bror, prins Harry, har en uddannelse som pilot og har fløjet britiske militærfly i Afghanistan.

I februar 2015 besluttede han dog ikke at vende tilbage til luften i militærtjeneste. I stedet ville han hellige sig arbejdet med sårede soldater.

Glæden for arbejdet i de højere luftlag har de to prinser ikke fra fremmede. Også deres far, prins Charles, har en uddannelse som pilot.

Efter eget ønske begyndte prins Charles i 1971 uddannelsen som helikopterpilot, som han færdiggjorde tre år senere.

/ritzau/FOKUS