Der skal være én fælles indgang til landets ungdomsuddannelser. Her skal de unge både snuse til boglige og praktiske fag, inden de vælger, om de vil gå efter en studenterhue eller et svendebrev.
Det foreslår Kommunernes Landsforening (KL) i et udspil, som fremlægges tirsdag. Det skriver Politiken.
Grundforløbet skal vare seks måneder og skal få flere unge til at vælge en uddannelse på en erhvervsskole, forklarer Thomas Gyldal Petersen (S), der er formand for KL's børne- og undervisningsudvalg.
- Alle landets kommuner og alle landets erhvervsskoler har i årevis arbejdet for at få flere unge til at vælge en erhvervsuddannelse. Meget er gjort. Intentionerne har været gode.
- Men det viser sig, at indsatsen ikke bringer os i mål. Så vi er nødt til at tænke vores ungdomsuddannelsessystem forfra, hvis vi skal lykkes med at give flere unge muligheden for at få et kvalificeret uddannelsesvalg, siger han til Ritzau.
Thomas Gyldal Petersen påpeger, at nogle unge vælger ungdomsuddannelse ud fra, hvad deres venner gør, og at de dermed træffer et socialt valg.
Andre tager et bevidst fagligt valg.
- Med en fælles indgang kan vi give alle en tryg start på uddannelsesforløbet, hvor man kan starte med dem, man kender, og stifte bekendtskab både med de gymnasiale fag og erhvervsskolefagene, siger Thomas Gyldal Petersen.
KL vil desuden gøre det nemmere for de unge at skifte spor undervejs uden at skulle starte forfra, hvis de eksempelvis bliver trætte af skriftlige afleveringer og hellere vil bygge huse eller klippe hår.
Børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) siger til Politiken, at det er "befriende", at KL stiller forslaget.
- Dermed ikke sagt, at jeg er enig i alle hjørner af udspillet. Men det er befriende rigtigt at turde sætte sig op i helikopteren og kigge ud over vores uddannelser, siger ministeren.
I år søgte hver femte af folkeskolens afgangselever ind på en erhvervsuddannelse umiddelbart efter grundskolen.
Det er ikke første gang, det foreslås at lave en fælles indgang for alle ungdomsuddannelse. Så sent som i december 2018 kom et lignende forslag fra Danske Regioner.
/ritzau/