Kom nu ind: Færdsel på den tynde is kan give bøde

Mange er begyndt at gå ud på de frosne søer, men isen er stadig ikke tyk nok. Politiet truer nu med bøder på 1000 kroner.
Det er endnu ikke tilladt at bevæge sig ud på isen på Københavns søer, men mange kunne i weekenden ikke stå for fristelsen.
Det er endnu ikke tilladt at bevæge sig ud på isen på Københavns søer, men mange kunne i weekenden ikke stå for fristelsen. Bax Lindhardt /Scanpix

Skrevet af: Mathias Fischer

I søndags måtte flere af landets politikredse advare folk imod at gå rundt på de frosne søer. Københavns politi kaldte mindst 50 personer, som havde bevæget sig ud på isen, i land.

Når der er samlet op til 50 folk ude på isen, som kun er 7 cm tyk, er der risiko for, at den knækker, understreger vagtchef ved Københavns Politi Michael Andersen. Læs mere om det her.

Kan resultere i bødestraf      

Hvis politiet støder på folk, som befinder sig på isen, vil de starte med at bede dem om at gå ind på land igen, men de har også mulighed for at give en bøde på 1000 kroner, til folk som overtræder forbuddet.

- Det er meget sjældent at vi giver en bøde. Vi starter som regel med en påtale, og der skal være meget galt, før vi uddeler bøder for den slags. Det er jo børn og unges legeplads, men man skal alligevel være forsigtig, og det er også det, vi opfordrer til, siger Henrik Skals til Ekstra Bladet.

Henrik Skals kan ikke selv huske et tilfælde, hvor det har været nødvendigt at give en bøde til personer, der har været ude på tynd is. Skals understreger dog, at det kan vise sig at blive nødvendigt med bødestraf, hvis folk ikke vil rette sig efter politiets anvisninger.

Isen er for tynd

Politiet understreger endnu engang, at det ikke er sikkert at færdes ude på isen, medmindre kommunen har sat skilte op ved søen, som siger det modsatte.

Selvom at vi har oplevet hård frost de seneste par dage, er det endnu ikke sikkert at færdes ude på isen.  Tommelfingerreglen siger, at isen skal være ca. 16 – 18 cm tyk før den er sikker at færdes på.

De enkelte kommuner står selv for at oplyse, om det er sikkert at gå ude på isen. I Københavns kommune viser en oversigt, at der endnu ikke er nogen af søerne, der er sikre at færdes på.

Der var dog stadig mange mennesker, som i søndags drog ud på isen i midten af København.

- Problemet er, at når vi har kørt fra den ene ende til den anden og kommer tilbage igen, har vi jo kunnet vi starte forfra med at kalde folk ind. Det er en ulige kamp, sagde vagtchef Michael Andersen til Avisen.dk i går.

- Det er jo ikke til at forstå, at voksne mennesker tager deres børn ud på isen, når der tydeligt er skiltet med, at man ikke må gå derud. Men folk er jo glade for sneen og isen og for at stå på skøjter, lød det desuden fra vagtchefen til Ekstra Bladet i går.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.