Køb af falsk Rolex ur skal for EU-domstol
Sag om køb af pirat-ur til 2000 kroner forsinkes i mindst et år. Højesteret beder om hjælp hos EU-dommere.

Dommerne i EU-domstolen kommer nu til se nærmere på en københavners køb af et falsk Rolex-ur til cirka 2000 kroner.

Højesteret har onsdag besluttet at spørge EU-dommerne til råds om, hvordan man skal forstå en forordning om piratkopier og forfalskede varer.

Manden købte via en kinesisk internetbutik et ur, som han vidste var en kopi af den ægte vare - nemlig et Rolex GMT-Master II.

Uret nåede aldrig frem. Tolderne fik øje på forsendelsen, åbnede den og beholdt det falske ur med henblik på destruktion.

Ganske vist begik manden ikke selv en lovovertrædelse, men Sø- og Handelsretten har slået fast, at myndighederne var i deres gode ret til at gribe ind.

Den principielle sag mellem køberen og Rolex er landet i den øverste domstol, men her ønsker dommerne altså først at få en hjælpende hånd fra EU-domstolen, før de kan træffe en afgørelse.

Der vil formentlig gå mindst et år, før der kan sættes punktum.

Allerede i forbindelse med Sø- og Handelsrettens dom sidste år undrede en ekspert sig over, at EU-domstolen ikke var spurgt til råds.

- Man kan have stor sympati for resultatet, nemlig af piratkopier skal forhindres i at blive udbredt, sagde professor, dr.jur. Jens Schovsbo til Ritzau.

- Men jeg mener, at dommen er uproblematisk og forbløffende svær at forstå, lød hans kommentar.

Toldere kan gribe ind over for forsendelser. Men de gør ikke noget i forhold til den turist, der spankulerer gennem tolden i lufthavnen i Kastrup med en falsk Gucci-taske eller andre kopierede sager til egen brug.

Netop denne forskelsbehandling har været et af de argumenter, som københavneren har brugt i sagen mod Rolex.

/ritzau/