KL-formand: Vi har allerede høstet sammenlægningsgevinst
Martin Damm, der er formand for Kommunernes Landsforening, har svært ved at se fidusen i at samle kommunale opgaver som bogholderi og it-drift. Foto: Sarah Christine Nørgaard/Scanpix
Formanden for KL, Martin Damm, afviser ministers påstand om millionbesparelse ved at samle kommunale opgaver.

Selv om innovationsminister Sophie Løhde (V) mener, at der er fordele i at samle kommunale opgaver som it-drift og bogholderi, så er partifællen Martin Damm ikke overbevist.

Formanden for Kommunernes Landsforening (KL), der er borgmester i Kalundborg, tror ikke på, at gevinsterne er så store, at det er værd at kaste sig ud i en tvungen centralisering.

Og han er bange for, at man gentager fiaskoen omkring skatteinddrivelsen, der blev flyttet fra kommunerne til Skat.

- Staten har ganske vist selv samlet opgaver med succes, men det har været inden for den samme myndighed.

- Og vi gør det også internt i kommunerne, for eksempel i forbindelse med institutioner.

- Men fælleskommunale selskaber skal også styres, og så kan det være, at gevinsten stille og roligt fordufter, siger Martin Damm.

Han mener, at en stor del af besparelsespotentialet allerede blev indfriet med kommunalreformen, hvor 271 kommuner blev til 98.

- Her tog vi jo det store kvantespring og høstede stordriftsfordele. Derfor vil der kun være marginale gevinster at hente med nye sammenlægninger, siger han.

Martin Damm hæfter sig også ved, at regeringens udspil falder sammen med, at man i næste uge fortsætter forhandlingerne om kommunernes økonomiske ramme for næste år.

- Det er sæson for sjove rapporter og skrivebordsøvelser. De kommer sjovt nok altid i maj måned, lige før vi skal forhandle.

- Men vi tager selvfølgelig en seriøs drøftelse med regeringen om det her, siger han.

KL-formanden har dog ingen grund til at være bekymret, understreger Sophie Løhde. Hun fortæller, at der ikke er tale om at flytte opgaver eller ansvar fra kommunerne.

- Kommunernes udgifter til administration er steget de seneste år. Og det undrer mig egentlig, hvis kommunerne hellere vil bruge penge på administrative opgaver end på velfærd, siger hun i et skriftligt svar til Ritzau.

/ritzau/