Kinesiske studerende vælger Danmark fra
Antallet af kinesere, der tager en videregående uddannelse i Danmark, er faldet med 25 procent på fire år.

Benhård global konkurrence om de bedste hjerner og manglende kendskab til danske uddannelser får stadig færre kinesiske studerende til at tage til Danmark. Det skriver Information.

På trods af en øget dansk indsats for at tiltrække kinesiske studerende er antallet af kinesere på en videregående uddannelse i Danmark faldet fra 1445 i studieåret 2006-2007 til 1088 i 2010-11.

Det svarer til et fald på 25 procent, viser de seneste tal fra Uddannelsesministeriet.

Både danske universiteter og danske virksomheder sakker bagud i kampen om viden og talenter, siger Jannik Schack Linnemann, forskningspolitisk chef i Dansk Erhverv.

- Kineserne er i relativ høj kurs. De kan bidrage med noget viden, som er værdifuld også andre steder end i Danmark, siger Jannik Schack Linnemann.

Hun nævner naturvidenskab, sundhed og ingeniørvidenskab som områder, hvor Danmark kommer til at mangle kandidater, og hvor kinesiske studerende traditionelt står stærkt.

I den periode, hvor der er sket et fald i Danmark, er antallet af kinesiske studerende, som rejser ud, fordoblet. Til sammenligning har Finland dobbelt så mange kinesiske studerende som Danmark og Sverige tre gange så mange.

- Meget af det handler altså om markedsføring. Det gælder om at være synlig, siger Jannik Schack Linnemann.

Nedgangen i tilstrømningen fra Kina hænger også sammen med, at Danmark i 2006 indførte brugerbetaling for studerende uden for det Europæiske Økonomiske Samarbejde.

Det påpeger analysemedarbejder Kim Niemann i Styrelsen for Universiteter og Internationalisering over for Information.

- Den store udfordring for Danmark er generelt, at de færreste kender os for vores studier.

- Og når man samtidig skal betale for at læse og kan købe en uddannelse i for eksempel Australien eller England for samme pris, så er nogle tilbøjelige til at vælge et af de lande, fordi de tror, at produktet er bedre, siger han.

/ritzau/