Tæt på verden Kendt sportshelt udråbes til politisk frelser
Imran Khan samlede 200.000 til et politisk møde den 25. december 2011. CC BY via flickr.com Musti Mohsin
Ungdommen tror, at Imran Khan kan frelse dem fra den politiske elite og fattigdom. Han er også allieret med rige, islamister og udvandrere.

Pakistans mest populære politiker siden drabet på Benazir Bhutto hedder Imran Khan, og han kan samle folkemasserne. Tidligere var han landets mest kendte sportshelt (cricket).

Imran Khan er i stand til at samle enorme folkemængder og den store politiske opmærksomhed betyder, at hans parti svulmer. Han base er unge mennesker, der ønsker forandring. Langt over halvdelen af befolkningen er under 25.

Hans politiske bevægelse PTI, Tehreel-e-Insaf, Retfærdighedsbevægelsen, er politisk uprøvet. Tidligere har partiet aldrig vundet mere end et enkelt sæde i parlamentet.

Noget for enhver

PTI vil at fjerne al korruption på 90 dage, og så vil Khan vikles ud af de tætte samarbejde med USA.  Faktisk mener han, at Obama er værre end Bush. Planen er sådan set at frelse Pakistan fra sig selv og USA.

Planen er at stoppe mafiaernes indbyrdes krig i storbyen Karachi, at sikre elektricitet til alle, at stimulere økonomien, at stoppe sekteriske drab på religiøse minoriteter og at blokere for USAs egenhændige krigsførelse med droner.

Khans voldsomme populistiske løfter om at fjerne al dårligdom i Pakistan kan blive vanskelige at opfylde.

Hans alliance

Den ekstremt populære politiker, der aldrig før har haft success i politik, ses tilsyneladende i befolkningen som en frelser fra Pakistans politiske elite, der gennem årene har været domineret af diktatorer, politiske drab og korruption.

I det betændte politiske klima påstår nogle, at Imran Khan i virkeligheden er en hemmelig agent for det stærke og forhadte sikkerhedspolitik, ISI. Meget af hans base er dog pakistanere bosat i udlandet.

Som religiøs har han solid støtte i konservative stammeområder, de unge i byerne støtter ham og hans politiske penge kommer fra de rige. I hans politiske alliance er flere militante muslimer, som USA benævner som terrorrister.

Superstar

Trods sin appel til unge pakistanere er Imran Khan ikke selv ung (han er nær de 60). Gamle politiske kæmper samler sig om ham, skriver The New York Times i et vidtrækkende portræt.

Khan er langt fra liberal og holder sig tæt på konservative religiøse værdier. Det betyder dog ikke, at han ikke har levet livet i overhalingsbanen med rockstjerner og mange yndige partnere.

Han er nu skilt fra sin velhavende britiske (jødiske) hustru. Britisk formiddagspresse er vild med ham og hans privatliv. I dag er han på de lidende masser af fattiges side.

Success

Kendt er Imran Khan af alle. Han er en moderne mand, der forstår at anvende sociale medier til at skabe kontakt til sine ungdommelige fans. De gamle etablerede politiske aktører er så langt fra venlige overfor ham.

Khan var anfører for det pakistanske cricket landshold, der vandt verdensmesterskabet i 1992. Landets allerstørste sportslige succes nogensinde.
Et forbillede for Imran Khan og hans PTI er Tyrkiet og premierminister Erdogan.

Tæt på verden

En af landets mest erfarne u-landsjournalister, Dan Larsen, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk og Verdensnyt.dk. Danida bidrager til projektet.