RYANAIR: DISCOUNT I LUFTEN

Katastrofen udeblev i Billund

Selvom Ryanair har droslet markant ned i Billund, har det samlet set ikke kostet job i lufthavnen. I sommer advarede Ryanair ellers om store jobtab. Det var en skræmme-kampagne, lyder kritikken.
Ryanairs personaledirektør Eddie Wilson gjorde på et pressemøde i juli 2015 opmærksom på, at fagbevægelsens opgør med Ryanair ville koste mange arbejdspladser i Billund. Det har kostet jobs, men nye er kommet til.  
Ryanairs personaledirektør Eddie Wilson gjorde på et pressemøde i juli 2015 opmærksom på, at fagbevægelsens opgør med Ryanair ville koste mange arbejdspladser i Billund. Det har kostet jobs, men nye er kommet til.   Arkivfoto: Claus Fisker/Scanpix.

Omkring 500 job forsvinder ud af Billund-området.

Sådan lød advarslen fra Ryanair, da flyselskabet var i åbent opgør med fagbevægelsen. Nu et halvt år senere kan man konstatere, at der er det samme antal ansatte i Billund Lufthavn.

I juli 2015 var situationen højspændt i sydjyske Billund. Flyselskabet Ryanair var under et stort pres fra fagbevægelsen, der truede med at lamme Ryanairs flyvninger.

Til gengæld truede Ryanair med at nedlægge sin base i Billund. Altså stoppe med at have stewardesser og piloter boende i Billund og arbejde ud derfra.

I forsvar for jobs i Billund oprettede en lokal erhvervsdrivende Facebook-gruppen Billund Lufthavn, vores lufthavn, vores valg. Gruppen fik i løbet af få dage over 1.900 medlemmer.

Resultatet af opgøret i juli blev, at Ryanair opgav at have base i Billund og efterfølgende skar ned på sine flyvninger fra Billund.

Nu et halvt år senere kan man gøre op, hvordan det er gået med arbejdspladserne i lufthavnen.

- Når vi ser på beskæftigelsen i lufthavnen, så arbejder der det samme antal i lufthavnen i dag som for et år siden, siger direktør Kjeld Zacho Jørgensen til Avisen.dk.

Varsler om fyringer

I juli fortalte Ryanairs personaledirektør Eddie Wilson, at når Ryanair droppede at have base i byen, ville det betyde et farvel til "over 100" arbejdspladser varetaget af piloter og stewardesser. Derudover anslog han, at 400 afledte job i lufthavnen og lokalområdet ville forsvinde. Altså rundt regnet 500 arbejdspladser.

Direktør Kjeld Zacho Jørgensen antydede i juli, at fyringer kunne komme på tale i lufthavnen. Han sagde til mediet Standby.dk:

- Efter sommerferien må (vi, red.) se på vores omkostninger, desværre herunder til vores fastansatte.

Kritik for at skræmme

Ryanairs farvel har uden tvivl kostet arbejdspladser, idet Ryanair indtil juli 2015 stod for over 20 procent af omsætningen i lufthavnen. Men heldigvis for beskæftigelsen i Billund er der kommet nye ruter og flere flyvninger til i lufthavnen, som har opvejet Ryanairs neddrosling.

Set i bakspejlet var Ryanairs kommunikation i sommer en "skræmmekampagne". Det mener næstformanden for Flyve Branchens Personaleunion, Anders Mark Jensen. Han var på fagbevægelsens side en af nøglefigurerne i opgøret med Ryanair.

- Ryanairs forfærdelige skræmmekampagne, om hvor dårligt det ville komme til at gå i Billund efter lukningen af deres base, har vist sig at være grebet ud af den blå luft, siger Anders Mark Jensen og fortsætter:

- Det rigtigt gode i Billund er jo, at alle dem - der var ude at klandre os for, at 'nu ødelægger I forretnings-grundlaget for Billund Lufthavn' - er blevet gjort til skamme. Det går jo rigtigt godt i Billund.

Rekord mange rejsende

I 2015 satte Billund Lufthavn ny rekord i antallet af rejsende via lufthavnen med 2,9 millioner kunder. Kigger man specifikt på andet halvår 2015, hvor Ryanair droslede ned, var der også fremgang. (Artiklen fortsætter efter grafikken)

Direktør Kjeld Zacho Jørgensen bekræfter, at det går godt.

Alene i 2015 har lufthavnen kunnet berette om ni nyheder, der skaber vækst i lufthavnen. Eksempelvis har flere selskaber fået flere afgange.

I 2016 begynder gigantselskabet British Airways at flyve på Billund med 11 ugentlige returflyvninger til London.

De nye aktiviteter i lufthavnen har dog ikke noget at gøre med Ryanairs neddrosling, understreger Kjeld Zacho Jørgensen.

- Nye selskaber og nye ruter i Billund Lufthavn skyldes i mange tilfælde arbejde, som vi har sat i gang for to til fem år siden. Det nye i lufthavnen har ikke noget at gøre med, at Ryanair har skåret ned på sine flyvninger, siger direktøren.

Går glip af vækst

Kjeld Zacho Jørgensen understreger, at det ville have gået endnu bedre, hvis Ryanair stadig havde base i Billund og fløj for fulde omdrejninger.

- Vi går glip af noget vækst på grund af Ryanairs lavere aktivitets-niveau, siger Kjeld Zacho Jørgensen, og uddyber:

- I 2013 sendte Ryanair omkring 800.000 passagerer gennem Billund Lufthavn. I 2016 regner vi med, at det bliver omkring 500.000. De 300.000 færre rejsende er selvfølgelig noget, vi kan mærke på omsætningen i lufthavnen.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.