21-årig stewardesse: Jeg vil ikke behandles som i Ryanair
21-årige Mille er ny stewardesse og har meldt sig ind i fagforeningen FPU, der oplever stor medlemsfremgang. Foto: Privat / Linda Kastrup, Scanpix
Flyvebranchens fagforening FPU har haft stor fremgang, mens irske Ryanair forsøgte at knække fagbevægelsen. Et af de helt nye medlemmer er 21-årige Mille Raben, som gerne vil passe på sine gode arbejdsvilkår.

Mens Ryanair forsøgte at knække de danske fagforeninger, strømmede de ansatte i flyvebranchen til dem, skriver Avisen.dk i dag.

En af de ansatte er den 21-årige stewardesse Mille Raben, som har meldt sig ind i Flyvebranchnes Personale Union (FPU). Det skyldes blandt andet debatten om lave lønninger og dårlige arbejdsforhold hos hos Ryanair:

- Ryanair-sagen har helt klart været med til, at jeg meldte mig ind. Man har hørt så mange ting om helt umenneskelige arbejdsvilkår, som jeg slet ikke ville kunne holde til. Det var helt klart med i mine overvejelser, om jeg ville behandles som de ansatte i Ryanair eller som en medarbejder med ordentlige rettigheder, fortæller Mille Raben til Avisen.dk

"Det sker ikke for mig"

Mille Raben har kun været i branchen i få måneder og færdiggjorde i sommer det kursus, som gjorde hende til stewardesse i flyselskabet Cimbe, der flyver ruter for SAS. Til kursets afslutningsceremoni kom en repræsentant for fagforeningen og fortalte, hvorfor en fagforening var vigtig i den usikre luftfartsbranche, hvor konkurserne ikke har været sjældne.

- Det var overhovedet ikke noget, jeg havde tænkt over. Jeg tænkte jo, at sådan noget kan ikke ske for mig. Men det kan det jo. Derfor er det rart at have en fagforening i ryggen, som kan hjælpe, hvis der er problemer eller hvis man bare har spørgsmål, siger Mille Raben.

Debatten om vilkårene i Ryanair var medvirkende til, at Mille Raben meldte sig ind i en fagforening. Foto: Thomas Lekfeldt/Scanpix.

Godt givet ud

Mille Raben har tidligere arbejdet i butik, men fik lyst til at prøve noget nyt. En veninde gav hende lyst til at søge arbejde i lufthavnen, hvor hun afleverede sit CV hos et rekrutteringsfirma. Kort efter spurgte firmaet, om hun havde lyst til at være stewardesse.

- Det havde jeg jo ikke overvejet, men så tænkte jeg "hvorfor ikke prøve det?". Nu har jeg fundet mig rigtig godt tilpas i det og synes, at det er et fantastisk arbejde, siger Mille Raben, som både er glad for selve arbejdet og for lønnen.

- Jeg vil hellere kaste pengene efter en fagforening end efter så meget andet, så jeg er sikker på min fremtid og ikke lige pludselig står med en masse problemer.
Mille Raben, stewardesse

Selvom et medlemsskab af en fagforening ikke er gratis, er pengene godt givet ud, mener Mille Raben. Ikke mindst fordi hun altid kan få hjælp af kollegaen Isabella Rosenquist, der er formand for de ansatte i Cimber.

- Det koster selvfølgelig nogle penge, men jeg synes faktisk, at det er rigtig godt givet ud, når jeg kan skrive til Isabella klokken klokken 01 om natten og få svar lynhurtigt. Jeg vil hellere kaste pengene efter en fagforening end efter så meget andet, så jeg er sikker på min fremtid og ikke lige pludselig står med en masse problemer, siger Mille Raben.