3F: Danskerne holder sig fra Ryanair
Der er kun få danskere ombord på Ryanairs fly fra København. Det fortæller formanden for fagforeningen 3F Kastrup.  Arkivfoto: Thomas Lekfeldt/Scanpix.
På trods af lave priser køber kun få danskere flyture med Ryanair fra København. Det påstår formand for 3F Kastrup. Ekspert undrer sig.

Der er kun få danskere ombord på Ryanairs afgange fra København. Danskerne holder sig væk fra flyselskabet, selv om det lokker med billige flybilletter.

Den påstand kommer fra Henrik Bay-Clausen. Han er formand for fagforeningen 3F Kastrup, som har omkring 4.000 medlemmer i Københavns Lufthavn.

- Det passer simpelthen ikke, at danskerne har taget Ryanair til sig. Kun de færreste af deres kunder i Københavns Lufthavn er danskere. Langt de fleste passagerer er udlændinge, som bliver fløjet hertil og skal hjem igen, siger Henrik Bay-Clausen til Avisen.dk.

Han giver dermed udtryk for, at danskerne i vidt omfang bevidst undgår Ryanair, som fagbevægelsen mener byder ansatte elendige vilkår.

- Men hvordan kan I som fagforening vide, hvilken nationalitet Ryanairs passagerer i København har?

- Der er ret godt styr på, hvem der går gennem lufthavnen. Vi er vidende om, at det forholder sig, som jeg siger, fastslår Henrik Bay-Clausen.

Ryanair forventer fordobling

Avisen.dk vil gerne have Ryanairs kommentar til 3F’s udsagn om danskernes fravalg af selskabet. Men selskabet har ikke ønsket at svare på spørgsmål.

Ryanair har tidligere udsendt en pressemeddelelse. Heraf fremgår, at flyselskabet forventer at fordoble antallet af passagerer, som det flyver fra og til København. Forventningen er, at 2,5 millioner Ryanair-kunder årligt vil benytte Københavns Lufthavn.

I lufthavnen kan man hverken få af- eller bekræftet 3F Kastrups udsagn om få danskere på Ryanairs fly.

- Vi oplyser generelt ikke om de enkelte selskabers passagerer eller trafiktal, skriver pressechef i Københavns Lufthavn, Kasper Hyllested.

Ekspert undrer sig

Udsagnet om få danskere ombord på Ryanairs fly vækker undren hos en ekspert.

- Jeg har ingen viden om, i hvilken grad danskerne flyver med Ryanair. Men det undrer mig, hvis danskerne i København vender Ryanair ryggen, siger Jacob Pedersen til Avisen.dk.

Han er aktieanalysechef i Sydbank med stor viden om luftfarts-branchen. Ifølge ham ville Ryanair med stor sandsynlighed hurtigt have lukket ruter ned eller startet andre op, hvis det kneb med at sælge billetter.

- Meget tyder på, at det går godt for Ryanair med at få flyene til og fra København fyldt op. Og så længe det er sådan, har det mindre betydning for selskabet, om man flyver med danskere eller udlændinge, siger Jacob Pedersen.

Cool business

Ryanair møder fortsat meget modstand i Danmark. Det mener næstformand for fagforeningen Flyve Branchens Personaleunion, Anders Mark Jensen. Danskerne har langt fra glemt al den kritik, der blev rejst af Ryanair i foråret og sommeren 2015.

- Ryanair har undervurderet dansk fagbevægelse og den danske befolkning. Selskabet har ikke været klar over, hvor stor modstand det ville møde, siger Anders Mark Jensen.

Men Ryanair kan leve med modstanden, så længe man kan lave en sund forretning i Danmark, vurderer Jacob Pedersen.

- For Ryanair handler det om i Danmark at få en andel af markedet for lavprisflyvninger. Det er cool business, siger han og fortsætter:

- Men det, at Ryanair i sommer fik en blodtud af fagbevægelsen, har nok været med til at skærpe Ryanairs retorik i Danmark.