Kampe i Somalia baner vej for nødhjælp
Hungersnød, tørke og borgerkrig rammer Somalias befolkning Foto: Polfoto/AP/Rebecca Blackwell / POLFOTO
Den Afrikanske Union har erobret dele af Somalias hovedstad

Den Afrikanske Union har efter hårde kampe i weekenden erobret dele af Somalias hovedstad Mogadishu tilbage fra terrororganistionen al-Shabaab.

Al-Shabaabs tilstedeværelse har gjort det umuligt at dele nødhjælp ud, da det har været for farligt for nødhjælpsorganisationerne.

"Al-Shabaab gjorde alt for os, men vi vil ikke acceptere dem mere. Derfor kæmpede vores regeringsstyrker og tropper fra Den Afrikanske Union imod al-Shabaab i hovedstaden Mogadishu i et forsøg på at sikre hjælperuter til ofrene for tørken," udtaler Somalias præsident Sharif Sheikh Ahmed ifølge TV2.

Der er dog stadig store problemer med at få nødhjælpen frem, siger generalsekretær i Røde Kors Anders Ladekarl.

"De to områder som er erklæret hungersramte i Somalie, ligger i det mellemste og i det sydlig Somalia, som stadig er under al-Shabaabs kontrol, og hvor FN stadig har meget svært ved at komme frem med nødshjælp," siger Anders Ladekarl til Newspaq.

10 millioner mennesker sulter i Somalia, og når et område er erklæret hungersramt, betyder det, at 30 procent af alle børn stærkt underernærede.

"Det siger sig selv, at hvis de ikke inden for kort tid får noget ernæring i en eller anden form, så har det fatale konsekvenser," siger Anders Ladekarl.