Kæmpe forvirring: Mette F. modsiger tidligere SF-formand om lærerlockout
S-formand Mette Frederiksen. Foto: Henning Bagger/Scanpix/arkiv
Tidligere SF-formand og minister Annette Vilhelmsen påstår i ny bog, at lærerlockout i 2013 var aftalt spil.

Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, afviser, at hun kender til aftalt spil mellem den daværende S-R-SF-regering og Kommunernes Landsforening (KL) om lærerlockouten i 2013.

Det siger Mette Frederiksen som svar på, at tidligere SF-formand og minister Annette Vilhelmsen i en ny bog påstår, at det var den daværende regerings beslutning at lockoute lærerne.

* Du har ikke kendskab til en drejebog. Afviser du, at der var en drejebog? Og lyver Vilhelmsen så?

- Jeg har ikke kendt til en drejebog, og jeg tror, at den forestilling om, at en regering skulle have lyst til at gribe ind i en arbejdskonflikt, ikke er et billede, jeg kan genkende, siger Mette Frederiksen.

Det er første gang, at S-formanden kommenterer bogen "Søren og Mette i benlås". Den udkommer på torsdag. Men allerede i sidste uge kom historien om Vilhelmsens påstand frem.

Vilhelmsen er den første af de centrale personer i Helle Thorning-Schmidt-regeringen, som siger, at lockouten var aftalt spil og bestemt af regeringen. Vilhelmsen har over for Ritzau afvist at uddybe sine udtalelser i bogen.

Mette Frederiksen og andre markante ministre fra dengang har både før og efter Vilhelmsens udtalelser til bogen afvist aftalt spil.

Det var Mette Frederiksen, der som beskæftigelsesminister i 2013 fremsatte det lovindgreb, der stoppede lockouten.

Den betød, at 50.000 folkeskolelærere var lockoutet i næsten en måned i april 2013. Og at 557.000 folkeskoleelever ikke kunne komme i skole.

- Det står for Vilhelmsens egen regning, hvordan hun udlægger lærerkonflikten.

- Set med vores øjne er lærerkonflikten en proces, som vi skal gøre meget for, kan se anderledes ud, hvis den nogensinde skal opstå igen.

- Samtidig må jeg også sige, at vi havde et ønske om, at eleverne skulle have mere undervisningstid. Men forløbet kan der siges meget om, siger Mette Frederiksen.

KL og Danmarks Lærerforening var dengang uenige om lærernes arbejdstidsaftale, der fastlægger mængden af undervisnings- og forberedelsestid.

Lærerne protesterede over, at KL varslede et opgør med lærernes arbejdstidsaftale som krav til overenskomstforhandlingerne. Og så endte det i en lockout.

Bogen er skrevet på opfordring af Danmarks Lærerforenings formand, Anders Bondo. Men foreningen har ikke haft indflydelse på bogen.

Danmarks Lærerforening har på forhånd aftalt at aftage 3000 eksemplarer af "Søren og Mette i benlås".

/ritzau/