VORES VALG Kæde af krak truer både rød og blå plan
Finn Østrup advarer politikerne om, at de kan blive tvunget til at reviderer alle deres planer. Foto: Jens Dresling / POLFOTO
Følgerne af den græske krise truer med at sende både Thornings og Løkkes forkromede økonomiske planer til tælling.

De seneste dage har gjort det endeligt klart, at Grækenland aldrig får betalt landets enorme gæld.

Det vurderer professor i økonomi ved CBS Finn Østrup, der advarer om, at landet kan rive en lang række banker og lande med i faldet.

Sker det, så kan både Thorning og Løkke godt sætte sig ned, og genskrive deres ellers stort anlagte planer, Genopretningspakken og Fair Løsning.

"Der er en stor usikkerhed i verdensøkonomien, som gør, at vi ikke rigtigt kan vide, hvad vi skal gøre i dansk økonomi. For øjeblikket har de to politiske blokke fremlagt planer, men det er højest sandsynligt, at de hurtigt kan blive tvunget til at revidere planerne. Og det kan blive nødvendigt med nye bankpakker," forklarer Østrup.

Lige nu lyder det, at en række europæiske banker er tæt på, at æde store dele af deres tilgodehavende i Grækenland i et forsøg på at undgå total nedsmeltning.

I sig selv vil en græsk statsbankerot eller en eftergivelse af store dele af landets gæld ikke være nok til at hive hele den vestlige verden ind i en ny alvorlig krise. Men frygten er, påpeger professoren, at banker og europæiske lande vil følge trop.

"Spørgsmålet er, om en græsk betalingsstandsning eller betalingsnedskrivning vil udløse en kædereaktion, altså at andre banker og lande vil følge efter og meddele, at de heller ikke kan betale gælden. Det vil få store konsekvenser for verdensøkonomien," forklarer han.

Østrup understreger desuden, at den økonomiskeafmatning med garanti ikke er ovre. Et såkaldt dobbelt dip, recession to gang to kvartaler i træk, venter forude.

Det betyder, at afmatningen i økonomien for alvor har bidt sig fast. Skrækscenariet er Japan, som nu i 20 år har oplevet stilstand.

"Så ingen ved, hvor længe krisen vil vare her i Europa," lyder det.

Grækenland har allerede fået hjælp via to europæiske hjælpepakker.