K: Nomadefamilier skal registreres
Misbrugsfamilier skal i landsdækkende register, mener De Konservative. Foto: Colourbox
Det skal ikke være frivilligt, om kommuner skal indgå i et samarbejdende nomaderegister, mener De Konservative. Socialministeren er uenig.

Familier med vanrøgt og misbrug flytter ofte, men det er ikke altid at sagmappen automatisk flytter med.

Over halvdelen af kommunerne er ikke med i et nomaderegister, det såkaldte DUBU-register, der deler informationer om udsatte børn på tværs af kommuner.

Derfor kræver De Konservatives socialordfører Tom Behnke nu, at kommunerne kobler sig på registret.

"Man må ikke kunne flytte fra sine problemer - og så blot fortsætte sine ugerninger i en anden kommune. I de mange sager om overgreb på børn er der tydelige tegn på, at noget er gået galt. Derfor skal vi ændre loven, så kommunerne ikke bare kan tilslutte sig registret, men skal gøre det," siger Tom Behnke til Newspaq.

I dag er det frivilligt, om kommunerne vil være tilmeldt registret. Sagsbehandlerne skal dog underrette tilflytterkommuner om problematiske familier.

Jane Findahl (SF), formand for kommuneforeningen KL's børne- og kulturudvalg, så gerne, at alle kommuner var med, men hun mener, at det vil ske ad frivillighedens vej, når alle opdager, hvor godt systemet er.

Socialminister Karen Hækkerup (S) vil heller ikke tvinge systemet ned over kommunerne.

"Jeg tror, at problemerne i disse sager er mere komplekse, end et it-system kan klare," siger ministeren til Jyllands-Posten.