Den succesfulde juicekæde Joe & The Juice instruerer sine ansatte i at føre fødevaremyndighederne bag lyset. Det får nu Fødevarestyrelsen til at melde juicekæden til politiet for overtrædelse af straffeloven.
"Vi foretager en politianmeldelse af Joe & The Juice tirsdag morgen", siger Bjørn Wirlander, fødevarechef for Fødevareregion Øst under Fødevarestyrelsen.
Det er ulovligt at give urigtige oplysninger til offentlige myndigheder. Og politianmeldelsen sker som en direkte konsekvens af en intern mail, som Avisen.dk har præsenteret Fødevarestyrelsen for.
I mailen, som Avisen.dk er i besiddelse af, bliver medarbejdere i Joe & The Juice direkte instrueret af ledelsen i at snyde med temperaturen i køledisken over for fødevaremyndighederne.
Medarbejderen bliver beordret til om nødvendigt at lyve om temperaturen i forbindelse med firmaets lovpligtige egenkontrol. Og opdager myndighederne selv, at temperaturen er for høj, skal de ansatte spille overraskede.
"Når temperaturen måles, vil den ALDRIG blive noteret højere end 5°C i egenkontrollen. Hvis myndighederne måler en højere temperatur, spiller vi overraskede og siger, at vi ikke var klar over det, og at vi øjeblikkeligt smider det hele ud," hedder det i mailen, som er sendt fra en leder hos Joe & The Juice til virksomhedens bar managers.
Der er tale om de kølemontrer, hvor Joe & The Juice opbevarer kylling, kalkun, serranoskinke og mozzarella til kædens sandwiches.
Mulig overtrædelse af straffeloven
E-mailen er oprindeligt skrevet på engelsk af hensyn til kædens udenlandske medarbejdere. Fødevarechef Bjørn Wirlander siger om indholdet:
"Det kunne indikere en overtrædelse af straffelovens paragraf 162 om at afgive urigtige oplysninger til offentlige myndigheder."
Straffelovens paragraf 162 kan give bøde eller fængsel i op til fire måneder. Fordi der er tale om en politisag, foretager Fødevarestyrelsen sig ikke yderligere i sagen.
"Det er ikke længere vores myndighedsområde. Det er nu op til politiet og anklagemyndigheden," siger Bjørn Wirlander.
Kaspar Basse: Et klip i kørekortet
Da Avisen.dk sidst på eftermiddagen mandag konfronterer Joe & The Juices direktør, Kaspar Basse, med e-mailen, er han stærkt overrasket og afviser ethvert kendskab.
Efter kort tid melder han tilbage, at han har indkaldt til et akut krisemøde i firmaets ledelse. Et par timer senere - efter mødet - leverer han en ren tilståelse.
”Den enkelte sætning vedrørende temperaturen i kølegravene er naturligvis helt uacceptabel. Jeg har derfor netop haft en meget alvorlig samtale med den ansvarlige, og han er dybt rystet over sin egen mangel på dømmekraft i situationen. Han har fået en streng påtale - et klip i kørekortet,” siger Kaspar Basse.
I forhold til politianmeldelsen siger juicedirektøren:
”Det er vi selvfølgelig meget kede af. Vi synes, det giver et helt forkert indtryk af, hvordan vores virksomhed fungerer, og hvad der er vores kvalitetskrav. Derfor betaler vi naturligvis også straks et bødeforlæg, hvis der forelægger sådan et.”
Stresset over sur smileyDen pågældende e-mail er sendt den 11. juli 2011. Det er kort tid efter, at Joe & The Juice i Københavns Lufthavn af to omgange fik sure smileys af fødevarekontrollen i maj og juni.
Den 12. maj 2011 fik butikken en sur smiley, efter at Fødevareregion Øst konstaterede, at der ikke var gjort ordentligt rent, og at kødpålæg blev opbevaret ved 8 grader i stedet for de maksimale 5 grader.
I den forbindelse noterede Fødevareregion Øst, at der flere dage i maj var registreret for høje temperaturer i egenkontrollen.
Kaspar Basse fortæller, at medarbejderen, der afsendte e-mailen, var stresset over den sure smiley.
”Det har desværre fået ham til at skrive sådan i mailen. Men det er ingen undskyldning,” siger han.
Hvordan vil du fremover sikre, at en anden stresset medarbejder ikke begår en fejl som denne her?
"Vi er enige om, at det helt isoleret set, selvfølgelig er meget uacceptabelt. Men jeg synes ikke, at det her giver anledning til at skulle regulere efter det i et mere generelt perspektiv," siger Kasper Basse.
"In general there is a big challenge in keeping the right temperature in the cooling-graves where we keep, sliced chicken, turkey, serrano and mozzarella. When temperature is measured, it will NEVER be over 5°C when noted in the Egenkontrol! If authorities measure a temperature higher, we will react surprised and say we didn't know, and we will immediately throw everything out."
Kilde: E-mail fra Joe & The Juice til kædens bar managers, 11. juli 2011.