JOB HOS JUICEKONGEN Politiet dropper sag mod juicekongen
I oktober kunne Avisen.dk afsløre, at en leder i Joe & The Juice opfordrede kædens bar managers til at snyde med temperaturerne i køledisken overfor Fødevarestyrelsen. På billedet er det direktør Kasper Basse, der laver juice. Foto: Polfoto
Københavns politi vil ikke retsforfølge Joe & The Juice for forsøg på at fuske overfor fødevaremyndighederne.

På trods af en mail, hvor ledelsen i Joe & The Juice opfordrer de ansatte til at snyde fødevaremyndighederne, bliver der ikke nogen politisag mod den populære juicekæde.

Det oplyser Københavns politi til Avisen.dk.

”Vi henlægger sagen,” siger advokaturchef Vibeke Thorkil-Jensen.

I oktober kunne Avisen.dk afsløre, at en leder i Joe & The Juice opfordrede kædens bar managers til at snyde med temperaturerne i køledisken overfor Fødevarestyrelsen.

Hvis temperaturen var over fem grader, måtte det ikke blive noteret i egenkontrollen, fremgik det af e-mailen.

Ikke noget at gøre

Det fik Fødevarestyrelsen til at politianmelde Joe & The Juice, men ifølge anklagemyndigheden er e-mailen ikke nok til at lave en straffesag ud af det.

”Der var ikke nogen oplysninger om, at der rent faktisk var lavet forkerte indberetninger. Derfor kan vi ikke gøre mere ved sagen,” siger Vibeke Thorkil-Jensen.

Dermed er sagen lukket, selvom direktøren for Joe & The Juice, Kaspar Basse, dengang leverede en ren tilståelse ved at kalde opfordringen ”helt uacceptabel” og sige, at virksomheden straks ville betale et eventuelt bødeforlæg.

Fødevarestyrelsen meldte Joe & The Juice til politiet med henvisning til den paragraf i straffeloven, der handler om bevidst at give forkerte oplysninger til offentlige myndigheder.

Kan ikke straffes for forsøg

Men loven er skruet sådan sammen, at man ikke kan straffes for forsøg på at overtræde den pågældende paragraf. Det er et krav, at der rent faktisk er blevet afgivet forkerte oplysninger til offentlige myndigheder, før det er strafbart.

Da hverken politiet eller Fødevarestyrelsen ligger inde med beviser for, at loven er blevet brudt, falder sagen til jorden.

”Der har været eksempler på, at temperaturerne var for høje, men ingen tegn på svindel. Vi har ikke noget i vores stikprøvekontroller, der indikerer, at man rent faktisk har svindlet med temperaturerne i praksis,” siger fødevarechef Bjørn Wirlander fra Fødevareafdeling København.

Han har ikke noget imod, at sagen nu er lukket.

”Det er sådan, loven er skruet sammen. Der er ikke noget bevis for, at de har gjort det i praksis. Men tilbage står selvfølgelig, at de har skrevet det,” siger han.

Joe & The Juice blev i efteråret udsat for hård kritik i en række artikler på Avisen.dk. Blandt andet kom det frem, at nye ansatte hos juicekongen arbejdede op mod 50 timer uden løn for at blive ansat.

Siden har Joe & The Juice indgået en overenskomst med fagforeningen 3F, som blandt andet betyder, at de nye ansatte får løn under oplæring.

faktaboks
  • Fødevarestyrelsen meldte Joe & The Juice til politiet for overtrædelse af straffelovens § 162, der handler om at afgive urigtige oplysninger til offentlige myndigheder. Strafferammen for denne lovovertrædelse er bøde eller fængsel indtil fire måneder.

  • Straffeloven giver dog kun mulighed for at dømme for forsøg, når lovovertrædelsen kan give en straf, der er over fire måneders fængsel. Det fremgår af straffelovens § 21 stk. 3.
via Listen To News