"Jeg frygtede at blive stemplet som dårlig mor. Folk kendte jo ikke årsagen"
"Vi valgte at lukke det ude, for folk kendte jo ikke den dybere årsag," fortæller Josephine Kruger om andre folks kommentarer til, at datteren kun var seks måneder ved dagplejestart, (Foto: Foto: Privatfoto)
Josephine Krugers datter var kun seks måneder, da hun startede i dagpleje. Det medførte kommentarer fra venner og bekendte. Men de kendte ikke hele sandheden.

Lille Emma var kun et halvt år, da Josephine Kruger og hendes mand sendte hende i dagpleje første gang i sommeren 2017.

- Jeg var rigtig bange for at blive stemplet som en dårlig mor, der ikke ville gå hjemme med sit barn, siger Josehine Kruger.

Selvom forældre i Danmark har ret til et års barsel, vælger nogle at sende barnet i institution, når det er meget yngre.

Det kan forældrene have forskellige individuelle grunde til. For Josephine Kruger var der en meget personlig årsag til, at det var den rigtige løsning at lade Emma starte tidligt i en privat dagpleje.

- Jeg havde forestillet mig, at jeg skulle gå hjemme med hende, til hun var godt 10 måneder. Det var planen, fortæller Josephine Kruger, som i dag er 24 år.

Opkast og angst

Men sådan kom det ikke til at gå. Josephine Kruger fik en fødselsdepression - noget, hun aldrig havde troet skulle ske for hende.

- Jeg fik angstlignende symptomer, hvis jeg var alene med Emma. Jeg græd, bare hun var det mindste "imod" mig, for eksempel hvis hun var sulten, og jeg ikke fik lavet flasken hurtigt nok. Jeg var bange hele tiden. Jeg havde det skidt. Jeg spiste ingenting. På en hel dag spiste jeg nok en halv skive rugbrød. Jeg fik kvalme, kunne kaste op, var meget træt, tænkte kun på, hvornår far kom hjem, fortæller Josephine Kruger og fortsætter:

- Det var slet ikke en rar følelse at have. Og jeg syntes ikke, det kunne passe, at man skulle have det sådan som nybagt mor.

Kunne dagplejen give samme tryghed?

Josephine Krugers fødselsdepression blev opdaget fem uger efter fødslen. Hun fik hjælp i form af psykologsamtaler, og familien ændrede i samarbejde med sundhedsplejersken på barselsplanen.

Faderen brugte sin barsel med det samme, så de kunne være to om barnet. Og de besluttede i samråd med sundhedsplejersken, at Emma skulle starte i dagpleje, allerede da hun var seks måneder gammel.

- Jeg var bange for at hun skulle starte så tidligt, for jeg vidste jo på ingen måde, om hun var parat til det. Om hun kunne holde til at komme væk hjemmefra i så lang tid. Om dagplejen kunne give samme tryghed, siger Josephine Kruger.

Sundhedsplejersken beroligede parret med, at mange valgte en tidlig start, og at barnet ikke tog skade af det. Det hele gik også over alt forventning, og Emma trivedes i dagplejen, fortæller Josephine Kruger.

Det hjalp også på hendes fødselsdepression, at datteren kom i dagpleje.

- Jeg tror ikke, jeg var kommet så hurtigt over det, hvis jeg havde gået med Emma hjemme. Det har hjulpet mig med at få styr på mig selv, og jeg kunne glæde mig til at hende min datter i stedet for at frygte det, siger Josephine Kruger.

"Man kunne ikke mærke det på mig"

De, der ikke kendte baggrunden for parrets beslutning, for eksempel venner og bekendte, kom med kommentarer om, at Emma var startet meget tidligt.

- Vi valgte at lukke det ude, for folk kendte jo ikke den dybere årsag. Man kunne jo ikke mærke på mig, at jeg havde en fødselsdepression, kun når jeg var alene med Emma, fortæller Josephine Kruger.

Hun føler, at det er svært at leve op til de krav til at være en god mor, som hun møder på for eksempel sociale medier. Selvom hun ikke er den eneste mor til et barn, der er startet tidligt i institution, føler hun, at en anden gruppe forældre i høj grad sætter dagsordenen på sociale medier: Nemlig dem, der vælger lange barsler og måske endda hjemmepasser deres børn i børnehavealderen.

- Jeg synes virkelig, at det er blæst meget op i tiden, at man skal gå hjemme med barnet, nærmest til det skal i skole. Det er på ingen måde mig, siger hun.

I dag har Josephine Kruger det godt og er åben om, at hun har haft en fødselsdepression.

via Listen To News