Blogindlæg Iværksætter og direktør: Hvorfor er dette blevet mere sexet?

Jonathan Løw er iværksætter, foredragsholder og rådgiver indenfor innovation, iværksætteri og ledelse.

Jonathan Løw har været med i opstarten af 4 virksomheder samt skrevet 3 bøger om emnet. To af disse bøger er blevet #1 bestsellere – heriblandt 
GURUBOGEN

Hans filosofi handler om det, Jonathan Løw kalder for at lytte højere – Listen Louder.

 

Du kan følge Jonathan Løw’s arbejde på LinkedIn og Facebook.

DANSKE BLOGS OG MEDIER kritiserer og finder fejl. De mest læste, fx herinde på Avisen.dk, er også dem, der skyder med skarpt på andre. Eksempelvis højrefløjen som er et yndet mål, hvis man vil højt op i antallet af læsere.

Er kritik dermed mere sexet end ros?

Jeg må tilstå, at jeg selv er faldet i denne kritikfælde og har brugt meget spalteplads på at problematisere forhold i samfundet samt enkelte gange også andre debattører eller iværksættere. Det er hver gang sket ud fra nogle holdninger, jeg tror på, men problemet er blot, at den slags meget sjældent ændrer noget som helst.

Mit mest læste indlæg herinde var også en skarp kritik af en politiker, og det blev delt over 1000 gange. Formentlig næsten 1000 gange så mange som dette indlæg vil blive delt?

Når jeg fx kigger på debatsporene på min LinkedIn side, på Facebook og på eksempelvis politiske debatfora som Altinget, så er det meget sjældent, at vi reelt har lyttet til hinanden og virkelig er blevet klogere og er kommet frem til nye løsninger i fællesskab. Det var været kritik frem for konstruktivitet.

Jeg er lige vendt hjem fra en skøn ferie i Madrid. Jeg brugte ferien til at beslutte, at jeg fremadrettet ønsker at bruge al min bloggerenergi på ALTID at forsøge at tale til positive følelser frem for negative. At fremhæve ’helte’ frem for ’skurke’. Det er ikke altid, at det falder mig hverken nemt eller naturligt, så jeg har for min egen hukommelses skyld valgt at døbe tilgangen #KarmaKeyboard . I skal være velkomne til at kopiere hashtagget, hvis det også fungerer for jer.

Jeg håber ikke, at det fremover diskvalificerer mig fra diverse debatspalter, for hvis nu negativitet sælger bedre end konstruktivitet og positivitet, så hjælper det jo ikke med de højtelskede kliks, vel?

DET ER IKKE DESTO MINDRE BLEVET MIN BESLUTNING. Koste hvad det vil. Så hver gang, jeg sætter mig til tasterne (keyboardet), vil jeg minde mig selv om det hashtag. Hvis jeg falder i kritikfælden, så vil jeg forsøge i stedet at se løsninger og lytte. Bruge tasterne til at forstå frem for at fremture.

Fra psykologien ved vi, at positive følelser er langt mere produktive end negative. Når vi mærker positive følelser og associationer, har vi en større tendens til at være mere inkluderende og mindre selvcentrerede, mens negative følelser indsnævrer vores fokus, nedsætter vores koncentrationsevne og svækker vores kognitive evner i nuet.

Der er mange forklaringer på dette, men én af dem er, at vores hjerne i mødet med negative påvirkninger svækker vores præfrontale cortex således, at vores amygdala kan tage over og gøre kroppen klar til en krisesituation.

Dette skifte favoriserer samtidig de automatiske vaner og tanker, hvilket du sikkert har oplevet, når du har været stresset eller angst og har erfaret, hvorledes dine evner til at udvise tålmodighed, empati og indoptage ny information bliver markant svækket.

Noget af det samme sker, når vi sætter os ned og læser negative ytringer imod eller omkring os selv og andre. Det giver os muligvis en kortvarig følelse af velvære, hvis andre, vi er uenige med, kritiseres eller endda lægges for had, men på den lange bane virker det modsat. Det æder os op!

DU KENDER DET MÅSKE FRA DIG SELV, når du har haft negative følelser i forhold til et andet menneske. På den korte bane kan det give dig energi og kampgejst, men på den længere bane føles det ikke godt.

Derfor er det i mine øjne også et problem med en blogger- og debatkultur præget af negativitet, grøftegravning og det at gøre andre til skurke eller årsagen til problemer her i verden. Det betyder selvfølgelig ikke, at vi ikke fremover kan have gode og saglige debatter, men det bør vække til eftertanke i forhold til, om vi egentlig opnår, hvad vi gerne vil opnå, med den form, vi har valgt?

Og nej. Det er ikke nogen kritik af andre bloggere eller medier. Egentlig bare en kærlig opfordring til at rose mindst ligeså meget, som vi kritiserer. ”Jeg tror sgu, at du bliver glad for det i længden”, som komikerparret Timm og Gordon engang blev kendte for at sige.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.