Isbilen er ulovlig
Isbilens klokker betyder is til store og små, men klokkerne er faktisk ulovlige. Foto: Colourbox.dk
Når isbilen melder sin ankomst med klokker, er det ulovligt.

Når Hjem-Is-bilens klokker klimprer i gaderne, ved de fleste isglade-danskere, hvad det handler om. Men klokkerne er faktisk ulovlige. Det skriver Politiken.

"En hvilken som helst form for lydsignalapparat skal i hele aktiveringsperioden afgive en klart lydende tone med en konstant styrke og frekvens. En klokke, der sidder på bilen, opfylder ikke det krav og er ikke i overensstemmelse med færdselsloven," siger Frank Thrusholm, der er chefkonsulent i Trafikstyrelsens biltekniske kontor.

Loven er til for at sikre færdselssikkerheden, sådan at der ikke kommer pludselige alarmlignende lyde, hvis der ikke er grund til det.

Men hos Hjem-Is afviser man, at markedsføringen med klokker skulle være mod loven.

"Hvis der skulle foreligge et problem, vil vi gerne drøfte det med politiet, da vi naturligvis vil følge landets love. Men vi har kørt rundt med klokken i 35 år, og i 1980'erne blev dette spørgsmål rejst i en sag, som vi vandt. Derfor mener vi at have en god sag," siger landechef Anders Brandt-Clausen.

Han siger, at Hjem-Is-bilernes klokker løst monteret, og derfor er de lovlige.

Det er Rigspolitiet dog uenige med.

"Hvis Hjem-Is stiller bilen et annonceret sted, ringer med klokken og tager den af, når bilen kører igen, så er det lovligt. Men så snart bilen kører med lyden, er køretøjet ikke indrettet efter forskrifterne," siger Andreas Roost, bilinspektør i Rigspolitiets Færdselsafdeling.

I dag er der 104 Hjem-Is-biler på de danske gader. Og klokken er fuldkommen vital for Hjem-Is' overlevelse, siger Anders Brandt-Clausen.

En undersøgelse viser, at 99 procent af danskerne forbinder Hjem-Is' klokker med isbilen.

Kilde: Politiken