Ingen jul på jysk plejehjem: SF'er kritiserer antijule-leder
Ældreordføreren i SF retter skarp kritik mod plejehjemslederen, der har bandlyst julepynt i plejehjemmet. (Foto: Foto: Steen Brogaard/Privat)
Ældreordfører i SF retter heftig kritik mod plejehjemslederen, der har bandlyst julen. Det er staten, der betaler for plejehjemmet, så lederen skal ikke tro, hun kan gøre, hvad hun vil, siger ordføreren.

Det er helt forkert, hvis lederen tror, at hun ejer plejehjemmet og bare kan gøre, hvad hun vil.

Sådan lyder det fra ældreordføreren i SF Kirsten Normann Andersen. Hun retter en skarp kritik mod lederen, der har bandlyst julepynt på plejehjemmet Karstensminde ved Esbjerg.

- Bare fordi vi har nogle regler, der gør, at man kan oprette friplejehjem i Danmark, skal man ikke bilde sig ind, at man kan gøre hvad som helst, siger hun.

Ordføreren husker lederen på, at det stadig er staten, der betaler gildet.

- Det er ikke bare privat og kan aldrig nogensinde blive hendes plejehjem. Det er finansieret af skattekroner under forudsætning af, at hun varetager opgaverne i overensstemmelse med serviceloven og kommunens regler, siger Kirsten Normann Andersen.

Det er de ældre, der bestemmer

Det betyder, at lederen skal give de ældre den pleje, som de selv ønsker og har behov for, forklarer ordføreren.

- Hun er forpligtet til at give lige præcis den pleje og omsorg, som fremgår af serviceloven, ligesom alle andre plejehjem. En værdig ældrepleje foregår på borgernes præmisser og ikke på enkelte lederes betingelser. Så bare fordi hun ikke vil fejre jul, så skal det ikke gå ud over de ældre, der er på plejehjemmet, siger Kirsten Normann Andersen.

Samtidig henviser ordføreren også til, at de ældre betaler en høj husleje for at bo på et plejehjem, og at huslejen både dækker egen bolig, fællesarealer og aktiviteter. Derfor er det også dem selv, der bestemmer over stedet.

- Man har ubetinget bestemmelse over det areal, man lejer. Friplejehjem har så mulighed for at opkræve ekstra penge til bedre mad og aktiviteter. Så borgerne betaler en ret høj husleje. Så det er dem, der har ejendomsretten, og man skal tage hensyn til, at det er de ældres hjem, man arbejder i, siger hun.

Kommunen må gribe ind

Ifølge JydskeVestkysten modtog en ansat først i december en skriftlig advarsel, fordi medarbejderen havde sat gang i noget julehygge uden at spørge om lov.

Det finder SF-ordføreren dybt kritisabelt.

- Det er vigtigt, at personalet har mulighed for at gøre noget særligt ud af julen, hvis de overhovedet har tid til det. Derfor er det også dybt kritisabelt, at der er en medarbejder, der har fået en påtale for at pynte op. Hvis der er mulighed for at sprede hygge, så er det jo det, de skal gøre for deres løn, der er betalt af skatteborgernes penge, siger Kirsten Normann Andersen.

Hun synes derfor, at kommunen skal gribe ind over for lederens opførsel. 

- Jeg synes, kommunen skal gribe ind og tage en alvorlig samtale med lederen om, hvad hendes rolle er. Så kan hun fremadrettet give en værdig ældrepleje på de ældres præmisser og ikke på sine egne, siger hun.

via Listen To News