Ældresagen raser over plejehjemsleder: Hjerteløst at tage julen fra de ældre
Direktør i Ældresagen er forarget over, at lederen på plejehjemmet Karstensminde har bandlyst julepynt. Kommunen må gribe ind, siger han. (Foto: Foto: Jens Nørgaard Larsen)
Efter det er kommet frem, at lederen på plejehjemmet Karstensminde ved Esbjerg har bandlyst al julepynt, får det Ældresagen til at råbe op. Hjerteløst, siger direktør.

Julepynt hænger i gader og stræder, på træer, huse og i de fleste danskeres stuer. Pynten er en tradition fuld af minder, som spreder hygge i det ganske land. 

Men ikke på Karstensminde plejehjem ved Esbjerg. Her har lederen nemlig bandlyst enhver form for julepynt og andet julet i de fællesarealer, hvor de gamle spiser og er sammen. 

Det har fået direktøren i Ældresagen op i det røde felt. 

- Det er hjerteløst at forhindre beboerne og personalet i at pynte op til julen. Jeg ved ikke, hvor hun har stjålet det stålhjerte henne, siger direktør Bjarne Hastrup og fortsætter.

- Fordi man er friplejehjem, behøver man ikke være fri for hjertevarme. Nogen bør gribe ind over for sådan en hjerteløshed. Og så dagen før juleaften! Jeg har aldrig hørt om noget lignende.

Kan gøre beboerne triste og aggressive

Han er bange for, at det kan have rigtig negative konsekvenser, når lederen vælger at fjerne en så vigtig tradition som julen.

- Når man fjerner hyggen, kan det skabe en tung og aggressiv stemning. Beboerne kan blive kede af det og ensomme. De kan føle, at de er spændt ind i nogen andres beslutninger, og det er en negativ følelse, som kan gøre nogen demente udadreagerende, siger Bjarne Hastrup.

Omvendt kan netop juletiden give de ældre livsglæde, hvis de får lov at fejre den, som de plejer.

- 90 procent af beboerne på plejehjem er demente og har mistet korttidshukommelsen. Men de har langtidshukommelsen. De kan tænke tilbage på det dejligste ved deres barndom, og det er især julen. Det bringer minder frem og giver dem en glædesstund, som måske er den sidste, de når at opleve, siger han.

Brud på de ældres rettigheder

Direktøren synes, det er urimeligt, at lederen tager selvbestemmelsen fra de ældre. Ifølge ham er det nemlig en grundlæggende menneskeret.

- Jeg taler både som direktør i Ældresagen og formand for Plejehjemskommissionen, når jeg siger, at selvbestemmelse er det vigtigste på et plejehjem. Det er ikke en forstander, der skal bestemme, hvordan julen skal fejres. Det er de enkelte beboere, der bestemmer, siger han.

Han mener heller ikke, at lederen kan gå ind og bestemme over fællesarealerne, når det er beboerne, der betaler huslejen.

- Det er helt klart beboerne, der bestemmer. De har en lejekontrakt, og ejeren kan ikke begynde at sætte regler op, der går på tværs af kontrakten, når de betaler for fællesarealerne, siger Bjarne Hastrup.

Derfor forstår han heller ikke, hvorfor kommunen ikke griber ind. Efter hans mening burde det ikke være muligt for en leder at slippe afsted med sådan en opførsel.

- Kommunen løber fra sit ansvar. Den har en tilsynsforpligtigelse og kan bare henvise til retten til selvbestemmelse, siger han.

via Listen To News