Historiker: Prins Henriks millioner er en provokation
Prins Henrik har fra den 1. januar i år valgt at trække sig tilbage fra sine officielle forpligtelser. Foto: Morten Stricker/Arkiv/Scanpix
Hvis prins Henrik ikke ville have befolkningen imod sig, burde han have gået i hvert fald symbolsk ned i indtægt efter sin pension, mener historiker og ekspert i kongehuset Sebastian Olden-Jørgensen.

Et flertal af danskerne mener, at prins Henrik burde gå ned i indkomst, efter at han selv har valgt at træde tilbage fra de officielle forpligtelser.

Det viser en repræsentativ meningsmåling, som analysebureauet Wike har foretaget for Avisen.dk. Andre meningsmålinger er tidligere nået frem til et lignende resultat.

Historiker ved Københavns Universitet og ekspert i kongehuset Sebastian Olden-Jørgensen forstår godt, at vilkårene for prinsgemalens pension falder mange for brystet.

- Hvis han holder fast ved, at man overhovedet kan pensioneres som kongelig, må det være rimeligt, at man som alle andre går lidt ned i indtægt, siger Sebastian Olden-Jørgensen.

- Han skal selvfølgelig ikke leve på vand og brød. Men her har man valgt, at der end ikke er tale om en symbolsk nedgang, og det er en provokation, uddyber han.

Prinsgemalen får en såkaldt apanage på knap otte millioner kroner om året samt beholder fire fuldtidsansatte i sit hof.

Dronningen får sympati

Resten af kongehuset behøver dog ikke at frygte, at modviljen mod prinsgemalens pensionsvilkår smitter af, mener historikeren.

- Hvis man ser kongehuset som et familiefirma, vil det nærmere blive mere populært af det her, siger han.

For det vil skabe både sympati og medfølelse i befolkningen, når dronning Margrethe fortsætter sit virke som hidtil, vurderer Sebastian Olden-Jørgensen.

Dronningen har ingen planer om at drosle ned for sine besøg i landet med Kongeskibet Dannebrog denne sommer, oplyser en talsperson for hoffet til Avisen.dk.

- Det er en demonstrativ pligtopfyldelse fra hendes side. Den kalder på respekt. Sympatien for prins Henrik vil nå nye dybder, men den har været for nedadgående i lang tid. Men hvad der bliver taget fra ham, det får hun, siger Sebastian Olden-Jørgensen.

Træfsikkerhed

Prinsgemalen har generelt haft en tendens til at gøre sig selv upopulær. Men det er ikke fordi, at opgaven er specielt svær, for kongelige har en naturlig opbakning, så længe de ikke gør noget galt, mener han.

- Som kongelig skal man ikke gøre ret meget for, at sympatien bærer en. Man skal bare lege med.

- Men med enestående træfsikkerhed er han med jævne mellemrum kommet med de her bemærkninger om for eksempel kongetitlen, og nu er der så pensioneringen. I vurderingen af ham er det meget alvorligt, men ikke for kongehuset. For det er hende, der er den bærende, siger forskeren.

Margrethe med på pension?

Det er ikke til at sige, hvad der eventuelt har været af forhandlinger om prins Henriks pensionering og hans apanage, slår Sebastian Olden-Jørgensen fast. Han har dog selv et gæt på, hvad der er foregået:

- Mit gæt er, at han har villet have, at dronningen også skulle abdicere. Så har hun sagt ’nej, jeg fortsætter’. Han har sagt ’så bliver det uden mig’, og så har hun sagt ’jamen, så bliver det uden dig’.

Men den del er altså ren spekulation, understreger Sebastian Olden-Jørgensen. Der kan til gengæld ikke være megen tvivl om, at beslutningen har været prins Henriks egen, mener han.

- Dronningen understregede jo, at det var hans valg. Hun kunne lige så godt have sagt, ’vi har valgt’, men hun sagde, at det var hans valg. Så det er ret klart, at det ikke er nogen fælles beslutning.