Flertal til pensionisten prins Henrik: Gå ned i løn
Prins Henrik tager ikke med på årets sommertogt med kongeskibet Dannebrog. Foto: Claus Fisker/Arkiv/Scanpix
En meningsmåling viser, at et stort flertal af danskerne er modstandere af, at prins Henrik kan fortsætte med den samme indtægt, som før han valgte at gå på pension.

Når kongeskibet Dannebrog til sommer stævner ud fra København på sommertogt, bliver det med en enlig dronning Margrethe ombord. Prins Henriks pensionering betyder, at han ikke vil deltage i den traditionelle rundtur i kongeriget.

Læs også: Se kortet: Her kan du møde Dronning Margrethe til sommer

Et stort flertal af danskerne mener, at det er urimeligt, at prins Henrik fortsætter med at modtage den samme statsstøtte, som før han valgte at trække sig tilbage fra de officielle forpligtelser.

I en repræsentativ meningsmåling foretaget af analysebureauet Wilke for Avisen.dk svarer 62 procent, at det ikke er rimeligt, mens 23 procent bakker op om, at kongelige kan fortsætte med den samme økonomi efter pensionen.

Prinsgemalen får en såkaldt apanage på knap otte millioner kroner om året samt fire fuldtidsansatte i sit hof.

Apanagen er bestemt ved lov og er fastlagt som ti procent af dronningens apanage. Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) meldte straks efter nyheden om Henriks pension ud, at der ikke ville blive ændret noget, fordi "prinsgemalens beslutning ikke ventes at få konsekvenser for kongehusets samlede aktivitetsniveau."

Kongehuset skrev i en pressemeddelelse, at andre medlemmer af kongefamilien ville overtage opgaver efter den 81-årige Henrik.

"Det holder ikke"

Journalist og forfatter til flere bøger om kongehuset Trine Villeman er uenig i, at det ikke kommer til at gøre nogen forskel.

Hun forklarer, at når regentparret tidligere eksempelvis var sammen på sommertogt med Kongeskibet, ville et dagsprogram typisk indeholde både nogle besøg hver for sig og nogle fælles aktiviteter.

Derfor forstår hun godt, at danskerne er utilfredse.

- De danske skatteydere, som betaler for kongehuset, betaler med glæde for kongehuset. Men de får en ringere vare. Så ved jeg godt, at kongehuset argument er, at det sædvanlige aktivitetsniveau bliver opretholdt, men det holder simpelthen ikke, siger Trine Villemann.

Derfor mener hun også, at prins Henriks apanage burde sættes ned, når han har valgt, hvad hun kalder en "selvpensionering."

- Det er uhørt at lade sig pensionere som kongelig. For eksempel har dronning Elizabeths mand stadig 300 arbejdsdage om året, siger Trine Villemann med henvisning til den britiske prins Philip på 94 år.

- Kotumen er, at man stille og roligt trapper ned, uddyber hun.

Blev væk

Prins Henriks pensionering kom efter et år, hvor han flere gange havde gjort sig bemærket ved netop ikke at være til stede. Især hans fravær ved dronningens 75-års fødselsdag vakte undren, da han dagen efter tog til Venedig. Han har siden forklaret, at han led af bronkitis.

Trine Villemann mener, at Henrik aldrig helt har fundet sig til rette i Danmark og med danskerne.

- Der har været så mange problemer med ham gennem årene. Hele diskussionen om at han villet være konge og så videre. Så synes folk simpelthen, det er for meget med otte millioner kroner for at lave ingenting, siger hun.

Præst forsvarer Henrik

Historiker ved Københavns Universitet og ekspert i Kongehuset Sebastian Olden-Jørgensen mener også, at i det mindste en symbolsk nedgang i apanagen havde været rimeligt. Til gengæld tror han, at dronning Margrethe nok skal redde kongehusets popularitet fra Henriks unåde i befolkningen.

Læs også: Historiker: Prins Henriks millioner er en provokation

Præst og debattør Sørine Gotfredsen er helt uenig i, at Henrik burde gå ned i indkomst. Hun mener slet ikke, at man skal sammenligne Kongehuset med normale pensionsvilkår eller noget som helst andet i resten af samfundet. Det får  netop sin værdi fra at være adskilt fra de normale regler, forklarer hun.

Læs også: Sørine Gotfredsen forsvarer Prins Henrik: Typisk dansk smålighed

Meningsmålingen

Målingen blev foretaget af analyseinstituttet Wilke i perioden 15.01 - 24.01 blandt 1.004 repræsentativt udvalgte danskere.

De blev spurgt:

Prinsegemalen Prins Henrik er gået på pension. Sådan lød det fra Dronning Margrethe nytårsaften. Han opretholder sin gage på 8 millioner og sit hof bestående af fire fuldtidsansatte. Hvad mener du om det?

62,4 % Det er ikke rimeligt. Der må skæres i gage og hof, når de kongelige går på pension

27,3 % Det er helt rimeligt. De skal leve som de hele tiden har gjort det, også efter pensionen

10,3 % Ved ikke

via Listen To News