Her har 1.100 Lindø-arbejdere fundet job
De hårde halse fra lindøværftet i fuld 'skibsbygger-uniform'. Peter Leth-Larsen/polfoto (Arkiv).
Avisen.dk har undersøgt, hvor de fyrede Lindø-arbejdere har fundet arbejde.

Knap to måneder efter det sidste skib forlod Lindøværftet på Fyn har 1.100 fyrede svejsere, rørlægger og smede fundet nyt arbejde.

Langt de fleste har fundet nye græsgange i byggeindustrien eller på boreplatforme i Nordsøen.

Det viser foreløbige data fra Odense Kommune, der er i færd med at kortlægge præcist, hvad de tidligere skibsbyggere laver i dag.

”Rigtig mange har skiftet spor i arbejdslivet. De fleste har efteruddannet sig inden for bygge- og anlæg. En del har uddannet sig inden for offshore. Samlet set er 90 procent af de beskæftigede inden for offshore og bygge-anlæg,” siger Dennis Mølgaard Hansen.

Fire ud af ti i job

Ud af de samlede 2.800 medarbejdere, der blev fyret fra Lindøværftet, er 40 procent i dag i arbejde.

Det er gået godt, når man tager i betragtning, at de fleste måtte søge videre i en periode med lavkonjunktur, siger beskæftigelseschef Finn Udsen fra Kerteminde Kommune:

”Når man har et par tusinde folk med en baggrund som svejsere, rørlægger og smede, giver det nogle kæmpe udfordringer. For det første, fordi der ikke er et arbejdsmarked, der lige kan opsuge så mange.”

”En god indsats”

Ole Lund Larsen var sjakbajs for et hold svejsere og medlem af Linøværftets faglige svejseklub. Han brugte det sidste år på Lindø med at hjælpe kollegaerne videre.

Til trods for at mange af de tidligere kollegaer stadig er ledige, er han enig i, at den hjælp, der blev givet har været i orden.

”Der blev ydet en god indsats for at få folk videre. Kommunen har gjort deres, og den måde værftet behandlede deres opsagte var udmærket – selv om de ikke skulle have lukke værftet,” siger Ole Lund Larsen.

Han har foretaget en 180 graders vending og arbejder i dag som pædagogmedhjælper for udviklingshæmmede voksne i Odense.Viceværter og Norges-farende

Endnu eksisterer der ikke komplette data af, hvor folkene fra Lindø har fundet job.

En opgørelse som Kerteminde Kommune har lavet over 396 Kerteminde-borgere, der blev fyret i en af de store fyringsrunder i 2010, kan dog kaste lidt lys over de brancher, som skibsarbejderne har fundet arbejde inden for.

En betydelig andel kunne hoppe direkte fra at bygge skibe til at bygge landbrugsmaskiner i lokalområdet, viser opgørelsen. En del har fundet arbejde i Sønderjylland, mens flere har taget arbejde i Norge.

Andre arbejder som viceværter, eller underviser på arbejdsmarkedsuddannelserne i Odense. Nogle håndfulde arbejder på boreplatforme i Nordsøen, nogle af mekanikerne er begyndt at køre lastvogn, mens enkelte rørlæggere er ansat inden for kølemontør-området.

Halvdelen er stadig ledige

Opgørelsen viser også, at cirka halvdelen af de 396 fyrede Lindø-arbejdere, som er bosat i Kerteminde, i dag er ledige, men i gang med kurser og uddannelser med penge fra EU’s globaliseringsfond i ryggen.

Fonden yder støtte éngangsstøtte til arbejdstagere, der er hårdt ramt af fyringer på grund af de ændringer, som globaliseringen fører med sig - eksempelvis når skibsbyggeri flytter til lavtlønsområder.

Antallet, der er under uddannelse, stemmer overens med statistikken hos Dansk Metal Odense. Her oplyser faglig Benny Schultz oplyser, at cirka halvdelen af de medlemmer, der var involveret i lukningen, i dag er ledige eller under uddannelse.

”Tallet er så højt fordi de sidste blev fyret lige inden jul,” siger Benny Schultz og fortsætter:

”Heldigvis er der stadig nogle industriarbejdspladser, der har gang i hjulene, og som har taget nogle af drengene. Men sådan en lukning gør ondt."