VORES VALG

Her er Helles kludetæppe

Helle Thorning-Schmidt har vundet valget, men for at få sin politik igennem skal hun forhandle til begge sider i folketingssalen.
Helle Thorning-Schmidt kan let komme til at hænge med hovedet ved tankerne om den kommende tids parlamentariske strabadser
Helle Thorning-Schmidt kan let komme til at hænge med hovedet ved tankerne om den kommende tids parlamentariske strabadser Foto: Anthon Unger / POLFOTO

Når Helle Thorning-Schmidt om en uge eller to formelt overtager magten herhjemme, så venter der hende et regulært kludetæppe af et parlamentarisk grundlag.

Hun bliver tvunget til at springe fra flertal til flertal inden for de forskellige politikområder.

Rasmus Nielsen, der er chefredaktør på det politiske specialmedie Altinget, giver her et overblik over, hvor Helle Thorning-Schmidt skal tage den med ro, og hvor hun skal ryste i spadserdragten.

Han vurderer dog indledningsvis, at Socialdemokraterne og støttepartierne vil være så glade for den nyvundne magt, at de nok skal finde frem til enighed.

"Over fagpolitik, enigheder og uenigheder står viljen til magt. Når man har vundet magten efter ti år, så vil viljen til magt, ikke mindst i Socialdemokratiet og fagbevægelsen, være så stor, at man vil overkomme rigtig meget for at holde sammen på flertallet," siger han til Newspaq.

Derfor forudser han, at De Radikale kan se frem til en regulær nøglerolle på fremtidens Christiansborg.

Vi bringer her en liste over det, der i første omgang bliver Helles store udfordringer:

Udlændinge

Mens S-SF i store træk vil lade udlændinge politikken forblive uændret, ønsker både Enhedslisten og De Radikale at lempe på de nuværende regler. Det er yderst usikkert, hvad der egentlig kommer til at ske. Måske skal Helle Thorning sågar finde flertal for sin politik på nogle områder med Pia Kjærsgaard.

Boligskat

Både De Radikale og Enhedslisten vil beskatte husejere yderligere. Radikale vil have, at ejendomsskatten som det mindste ikke er fastfrosset. Omvendt ønsker S og SF ikke at røre boligskatten med en ildtang.

Efterløn

Her er der allerede sikret et flertal uden om Thorning og Villy. Dermed må de formentlig lide den tort, at deres økonomiske politik kommer til at bygge på en politik, de ikke selv har formuleret.

Skattestigninger

Endelig er der splittelse i blokken omkring personskatten. Radikale er især ikke vild med millionærskat.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.