VORES VALG Helle Thorning-Schmidt er dårlig til historie
"Vi gjorde det! Vi gjorde det!". Sådan indledte Helle Thorning-Schmidt sin sejrstale i Vega torsdag aften. Foto: Jens Dresling / POLFOTO
Valgkampens sidste faktatjek viser fejltælling på 10 pct. hos den kommende statsminister.

Hun jublede det to gange i sin tale og har gentaget det flere gange siden hen: "Vi har vundet magten for første gang i 40 år!"

Helle Thorning-Schmidt vil med det budskab fremhæve, at hun modsat Anker Jørgensen og Poul Nyrup Rasmussen bliver statsminister efter et Folketingsvalg og ikke får magten forærende efter henholdsvis Jens Otto Krags afgang og Poul Schlüters tamiler i gulvtæppet.

Men Helle Thorning-Schmidts fakta er ikke på plads, når hun fremhæver sin sejr.

"Der kan ikke være gået 40 år, siden Socialdemokraterne kom til magten efter et Folketingsvalg. For Anker kom til magten efter valget i 1975, da venstremanden Poul Hartling måtte forlade statsministeriet," siger professor i Statskundskab ved Århus Universitet, Jørgen Elklit.

Altså er det blot 36 år siden, en socialdemokrat væltede en borgerlig af pinden ved et folketingsvalg, og dengang skete det endda med en reel sejr. I hvert fald målt på mandattal.

"Anker Jørgensen gik faktisk frem med syv mandater, da han blev statsminister efter valget i 1975," oplyser Jørgen Elklit.

Med den fremgang endte Socialdemokraterne i 1975 på 53 mandater. Helle Thorning-Schmidt oplevede ved valget i torsdags en tilbagegang på ét mandat, og dermed har Socialdemokraterne blot 44 pladser i Folketinget. Det er det dårligste resultat siden 1920.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Helle Thorning-Schmidt.