VORES VALG Helle taler usandt om flyafgifter
CimberSterling har to aftenafgange fra København til Rønne. De afgår 18:55 og 22:05. Foto: Jens Dresling/Arkiv / POLFOTO
Det halter med fakta i sagen om, hvorfor Bornholm skal have billigere flybilletter end nordjyderne.

Socialdemokraternes formand Helle Thorning-Schmidt bruger snydeargumenter i sagen om de kommende flyafgifter. Hun vil fritage flyveture til Bornholm for afgift og forklarer over for DR Nordjylland om grunden, at "Bornholm er et særligt sted. Der går ingen aftenbåde - det vil sige, at det er et meget vanskeligt sted at være pendler, hvis man ikke kan tage flyvet."

Det er ganske enkelt usandt. Der går aftenfærger til Rønne fra Ystad helt frem til klokken 22:30 og fra Køge klokken 00:30. Man kan ifølge www.rejseplanen.dk hoppe på en direkte bus fra København klokken 21:00 og være på Bornholm inden midnat.

Passagerer på alle andre danske indenrigsruter bliver mødt med en afgift på 75 kroner, hvis Helle Thorning-Schmidt bliver statsminister, hvilket ærgrer hendes partifælle Bjarne Laustsen.

"Der er ingen rimelighed i det. Hele argumentationen om at fritage Bornholm holder ikke, men grunden til, det er blevet sådan, er, at Villy Søvndal på et møde er kommet til at love, at man skulle fritage Bornholm for afgiften," siger Socialdemokraternes Bjarne Laustsen, der er valgt i Nordjylland og derfor er lidt træt af at se sine vælgere blive afgiftsramt, mens andre går fri.

Og at netop nordjyderne skal straffes i stedet for bornholmerne giver ingen mening, hvis man kigger på geografien. Vil man undgå flyafgift og tage toget til Hjørring om aftenen, skal man faktisk allerede af sted fra København H. klokken 18:50, hvis ankomsten i det nordjyske skal være inden midnat. Og ved at vente til klokken 21, hvor sidste bornholmertur afgår, vil det betyde hjemkomst i Hjørring klokken 06:34. Næste morgen.

Det ærgrer Bjarne Laustsen, at man forsvarer afgiftsfritagelsen for Bornholm med argumenter og rejsetider, der ikke passer med virkeligheden.

"I realpolitik skal man altid bruge saglige argumenter, og vores politik skal være baseret på, at det er dokumenterbart, det man lægger frem," siger han.

Også hos SF er et menigt folketingsmedlem lidt uforstående over for, hvorfor bornholmerne går fri, mens jyderne må betale.

"Jeg ønsker ikke at kommentere Helles udsagn. Jeg vil meget hellere have det her på plads og bruge argumentation, der holder. Og i det øjeblik man siger, at Bornholm skal friholdes, så vil jeg sige, at så skal Aalborg, Karup og Sønderborg også friholdes, og det tror jeg da også, vi kan finde en løsning på," siger SF's Kristen Touborg.

Men det kan ifølge Helle Thorning-Schmidt ikke komme på tale. Hun siger til DR Nordjylland, at "vi har kun én politik på det her område, og det er den, jeg giver udtryk for nu." Og partiformanden forventer, at både S'erne og SF'erne makker ret og stemmer det, hun har sagt, lader hun regionalradioen forstå.

Helle Thorning-Schmidts rådgiver, Noa Reddington, vil ikke lade sin formand stille op til interview om sagen, men henviser til partiets politiske ordfører, Henrik Sass Larsen. Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Henrik Sass Larsen.