VORES VALG

Helle har norsk joker i baghånden

De holder kortene tæt til kroppen. Men meget peger på, at Norges statsminister i et presset program finder plads til at lægge vejen forbi.
Jens Stoltenberg, der blev verdenskendt efter udåden på Utøya, kan blive en faktor i den danske valgkamp, hvis Helle altså vil.
Jens Stoltenberg, der blev verdenskendt efter udåden på Utøya, kan blive en faktor i den danske valgkamp, hvis Helle altså vil. Foto: Lefteris Pitarakis / POLFOTO

Tætte kontakter mellem Norges Arbejderparti og Socialdemokraterne herhjemme betyder, at Helle Thorning-Schmidt har en regulær joker i ærmet til valgkampens slutfase.

Den norske statsminister Jens Stoltenberg holder nemlig en dør på klem for et overraskelsesbesøg til Danmark. Han er klar til at hjælpe sin socialdemokratiske kollega, hvis Helle Thorning-Schmidt altså sender ham en invitation.

"Jens ønsker Helle et godt valg og bidrager gerne, hvis hun ønsker det," meddeler hans særlige rådgiver, Sindre Fossum Beyer, over for Newspaq.

Han oplyser videre, at det er op til Socialdemokraterne i Danmark, hvorvidt de ønsker Stolenbergs aktive støtte.

Socialdemokraternes partisekretær, Lars Midtiby, meddeler ganske kortfattet, at der lige nu ikke er nogle konkrete planer om at inddrage Stoltenberg i valgkampen, men han vil heller ikke udelukke et besøg.

Dermed lever et regulært skrækscenarium for de spindoktorer og reklamefolk i den borgerlige blok, der skal have draget et lettelsens suk, da Lars Løkke udskrev valget i fredags.

Da stod det nemlig klart, at valget falder inden den planlagte socialdemokratiske kongres i Aalborg, hvor rygterne ville vide, at den populære Stolenberg skulle have lagt vejen forbi.

"For Venstre vil et sådan møde være meget generende, fordi Thorning vil kunne sole sig i Stoltenbergs aura af statsmand," vurderer lektor ved Københavns Universitet Klaus Kjøller, og henviser til det man i kommunikationsjargonen kalder supporter-princippet.

Det store spørgsmål er dog, om Jens Stoltenberg overhovedet har tid. I Norge er der lige nu kommunalvalgkamp, som tager det meste af statsministerens tid. Men valget i Norge falder den 12. september, altså tre dage før folketingsvalget, og dermed har nordmanden tid til et lynvisit, vurderer Klaus Kjøller.

"Men Socialdemokraterne leder nok efter en anledning eller mening med besøget. Ellers kan det let komme til at virke unaturlig, hvilket kan have den modsatte effekt end positiv," siger han.

Ønsker man at følge Jens Stolenbergs gøren og laden, så kan det ske på her.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.