Tæt på verden Guldfeber blyforgifter 4.000 børn
Dette barn er blindet efter blyforgiftning, der kan undgås, hvis Nigeria gjorde noget ved problemet. 400 børn er døde af blyforgiftning. CC al-Jazeera
Indtil nu er 400 børn døde siden 2010 og tusinder påvirket. Nigeria undersøger sagen. Læger uden Grænser gør arbejdet og er stærkt kritisk.

I to år har Nigerianske myndigheder ikke gjort nævneværdigt ved et kendt udbrud af blyforgiftninger, der rammer børn og voksne i landområder, hvor den fattige befolkning leder efter guld.

At der er guld ved Zamfara floden langt grænsen til Niger er ingen hemmelighed, men guldprisernes flugt imod himlen har skabt et klondyke uden miljøregler.

Priserne lokalt betyder, at en hyrde eller farmer kan tjene 14 dages ”løn” på et enkelt gram guld. Flertallet af befolkningen lever for under 10 kroner om dagen.

Forgiftningen

Opmærksomheden er henledt på forgiftningerne, der kræver ofre dagligt, at organisationen Læger uden Grænsen i al-Jazeera.

Udenlandske organisationer forsøger at bekæmpe forgiftningerne, men olierige Nigeria ikke selv gør meget, lyder kritikken. Lægegruppen fortæller, at 4.000 børn er påvirket. Mange af dem har mistet synet.

Forgiftning med bly er meget alvorligt for folks sundhed. Det kan medføre nervelidelser, problemer med frugtbarhed, højt blodtryk, nervelidelser og hukommelsestab i voksne. I alvorlige tilfælde taler lægerne om koma, epileptiske anfald og død.

Problem kan løses

Det guldholdige materiale, som graverne bringer til deres landsbyer, indeholder særdeles meget bly, der er et giftigt tungmetal. Materialerne behandles i hånden og ofte i folks hytter.

Forgiftningerne blev opdaget, da 160 børn døde i 2010. Antallet er nu 400. Det er muligt at rense landsbyerne, men arbejdet har til tider været hæmmet af voldsom regn.

Læger uden Grænsen har renset 7 landsbyer og behandler over 2.500 børn. De resterende børn kan ikke behandles, før der er ryddet op i forureningen.
Myndighederne i Nigeria har snarere end at rydde op forbudt de lokale at lede efter guld. Guldgraverne lystrer ikke.

Nigerianerne synes ikke at være parate til at betale for forbedringer af forholdene, kritiserer Læger uden Grænsen. Sundhedsministeren siger til al-Jazeera at de undersøger sagen.

Tæt på verden

En af landets mest erfarne u-landsjournalister, Dan Larsen, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.