God til at lyve? Så har du flere venner!
Vi lyver over for både venner, kolleger og fremmede. Men faktisk skal vi være glade for at vi ikke hele tiden siger sandheden til hinanden, siger forsker. (Foto: Colourbox / Modelfoto)
Alle lyver – små hvide løgne - et par gange om dagen. Ny forskning viser, at jo bedre du er til det, jo flere venner har du.

De fleste af os kender nok det med at stikke en lille hvid løgn, men vidste du, at de fleste af os lyver mere end en eller to gange om dagen og gerne i samtaler af mere end fire-fem minutters varighed.

Psykolog og løgnforsker Robert Feldman har forsket intensivt i løgne, og hvorfor vi lyver. Han har påvist at vi især lyver meget i samtaler, hvor vi skal lære nye mennesker at kende. Her har han kunnet påvise, at folk i gennemsnit lyver tre gange i løbet af de første 10 minutter i samtale med folk, man ikke kender så godt, skriver KK.no.

Det drejer sig især om hvide løgne og uskyldige overdrivelser som ’jeg har det godt’, ’du ser godt ud’ eller ’jeg kan godt lide din kjole’.

"Løgnene har forskellige funktioner. De dækker gerne over usikkerhed, eller også er det tit fordi, folk gerne vil fremhæve deres egne kompetencer. Når man lærer hinanden at kende, gør man nærmest pr. refleks den andens hobbyer og interesser til sine egne for at skabe en illusion af fællesskab," siger Feldman.

Sådan spotter du om nogen lyver overfor dig. Se tegnene på femina.dk

Den ene kan sige, ’sidste år var jeg på vandrertur på min ferie’, og så supplerer den anden. ’Det var da spændende, jeg elsker vandrerture’, selv om det i virkeligheden er meget langt fra sandheden, forklarer Feldman.

Vi lyver overfor kollegaerne

Interessant nok viser Feldmans forskning, at jo bedre du er til at lyve, jo flere venner har du. Hans forskning viser ligeledes, at vi lyver mere over for kollegaer og mere perifert bekendte end gode venner. Men også vennerne kan blive fodret med hvide løgne.

40-årige kan også blive ramt af Alzheimers. Se advarselssignalerne på oestrogen.dk

Løgne, der er til gavn for modparten som for eksempel løgne, der skal opmuntre en veninde, der netop er blevet forladt af sin mand – og hvor man siger: ’Du er så smuk, du skal nok finde en anden’, er en af de mest klassiske løgne. Vi lyver gerne overfor nære venner, hvis det kan gøre dem gladere.

Faktisk er det sådan, at hvis vi altid fortalte sandheden, så ville mange sociale relationer og venskaber være i fare. Løgne kan også ses som en vennetjeneste.  Og jo bedre du er til at kontrollere dine egne impulser og ansigtsudtryk, når du lyver, jo lettere har du ved at skabe relationer, og det er også en god indikation på sociale kompetencer.

Af Cecilie Wenstrup, NewsDesk, Aller Media

via Listen To News