Tæt på verden Gigantisk el-dæmning i Amazonas stoppet
Stammelederen Raoni, den verdenskendte leder af oprindelige folk fra Amazonas, ankommer til demonstration under Rio+20 topmødet i juni 2012. CC BY Dan Larsen
Brasiliansk domstol støtter oprindelige folk i at byggeriet af dæmninger på Xingu-floden skal stoppe. De lokale er ikke blevet hørt.

De oprindelige folk i Brasiliens Amazonas har vundet en overordentlig vigtig sejr i deres krig imod statens enorme dæmningsbyggeri. Xingu-folkene har erklæret krig, og de har nu vundet et slag.

Sejren er vundet ved en federal domstol, der giver de oprindelige skovboere ret i, at de ikke er blevet passende konsulteret, før beslutningen om byggeriet på Xingu floden blev taget. Sagen vil ende i Brasiliens Højesteret.

Dommen forkaster indtil videre ikke bare projektet til 100 milliarder kroner og en forventet produktion af 11.000 megawatt elektricitet, men også lovgivning vedtaget af begge kamre i parlamentet.

Miljøforhold

En dommer udtalte til avisen O Globo, i henhold til BBC, at befolkningen naturligvis må have krav på en miljøvurdering, før projektet blev igangsat og ikke efter. Lovgivningen, der tillader Belo Monte, er ugyldig, sagde han.

Byggeriet er efter projektet har været gennem forskellige domstole og politiske processer gået i gang. Op til Rio+20 konferencen forsøgte lokale og aktivister at drage verdens opmærksomhed på projektet ved at gennembryde den foreløbige dæmning med skovle og hakker.

Parterne på begge sider har afvigende holdninger til effekten af Belo Monte dæmningerne. De oprindelige folk siger, deres livsvilkår vil blive radikalt forandret, og floderne ødelagt. De tre mest berørte folkeslag er Juruna, Arana og Xikrin.

Uenighed

Udviklerne siger, at oversvømmelserne ingen indflydelse vil få på habitat. Myndighederne i Braslien har dog lovet at bruge over 5 milliarder kroner på at hjælpe de lokale Xinguer og andre folkeslag, men de vil tilsyneladende hellere fiske i floden.

Efter dommen skal energiselskabet Norte Energia stoppe arbejdet. Sker det ikke, må det imødese dagbøder på halvanden million kroner. Den Inter-Amerikanske menneskeretskommission krævede i 2011 arbejdet stoppet.

Hvis Belo Monte nogensinde bliver bygget færdig, bliver den verdens tredjestørste hydroelektriske installation efter De Tre Slugter i Kina og Itaipu i Paraguay/Brasilien.

Brasiliens kongres vedtog byggeriet i 2005. Der er initiativer politisk til at revidere loven, så forhindringerne imod byggeriet fjernes. Præsident Dilma Rousseff har store problemer med konflikten politik. Hun er talsmand for aggressiv udvikling i Amazonas, men en stor del af vælgerne er imod.

Tæt på verden

En af landets mest erfarne u-landsjournalister, Dan Larsen, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.