Frank Aaen: Det er en smuk skatteaftale
Det er skønt at være Enhedslisten, hvis man skal tro skatteordfører Frank Aaen, der nu har fået indledt sin jagt på multinationaleselskaber. Foto: Lars Krabbe / POLFOTO
Enhedslistens skatteordfører Frank Aaen jubler over det nye delforlig i finansloven for skatter og afgifter.

Der er ikke plads til skattelettelser for de fattigste i samfundet, men de rigeste kan se frem til en veritabel skattejagt til næste år.

Og det er ikke en skattejagt, hvor bankdirektørerne og de rigeste finder penge, men en skattejagt, hvor Skat og samfundet finder penge i de rigestes budgetter.

Der sættes blandt andet ekstra ressourcer af til at jagte multinationale selskaber, som ikke bidrager til skattekassen og så rammes de rigeste af pensionsloft.

Enhedslistens skatteordfører Frank Aaen er jublende lykkelig for den nye skatte- og afgiftsdel af finansloven 2012, som regeringsen sammen med støttepartiet har forhandlet på plads.

"Det her er en smuk aftale. Der er markante aftryk fra Enhedslisten i aftalen, især at de multinationale selskaber nu må bidrage til fællesskabet," siger Frank Aaen, da aftalen fremlægges.

Konkret tilføres der midler til Skat, som skal på skattejagt og undersøge store selskabers skatteforhold.

"Der er 100 millioner kroner til at få jagtet de multinationale selskaber. Hvis ikke man kan se, at Enhedslisten har fået en hel masse igennem, så finder selskaberne nok ud af det," lyder det fra skatteordføreren.

Samtidig må de rigeste danskere nu ikke længere indbetale 100.000 kroner årligt til deres ratepension, men kun 55.000, medarbejderaktier bliver beskattet og fradraget for formueforvaltningsomkostninger fjernes.

Men is, tobak, alkohol, sukker og chokolade stiger i afgift. Frank Aaen mener ikke, at det er en socialt skæv mode at få flere penge i statskassen.

"Det er jo de rigeste, der drikker mest vin, så vi rammer jo helt sikkert bankdirektøren med det her. Jeg mener ikke, at aftalen rammer skævt socialt, det er alle i samfundet, men især de rigeste, der må betale," siger han.

En anden glædelig nyhed for Enhedslisten og Frank Aaen er, at hustandsomdelte reklamer om to år belægges med en afgift. Det mener Frank Aaen forbedrer miljøet. Han erkender dog at der er malurt i bægeret, da alle høj som lav må holde for.

"Vi havde gerne gennemført endnu højere skatter for de rigeste i samfundet, men regeringspartierne ville ikke være med til at lave personskatterne stige, så det blev ikke i denne omgang," siger Frank Aaen.

Regeringen og Enhedslisten vurderer, at de multinationale selskaber i 2013 skal betale 625 millioner kroner årligt i skat.