Forskning: Politikerne ignorerer fakta, der ikke bakker deres holdninger op

Der er grund til at lytte til fakta, mener forsker.
Forskergruppen har foretaget samme undersøgelse blandt almindelige vælgere, og her er de nået frem til samme resultat. Politikere er altså 'bare mennesker', der agerer ligesom borgerne.
Forskergruppen har foretaget samme undersøgelse blandt almindelige vælgere, og her er de nået frem til samme resultat. Politikere er altså 'bare mennesker', der agerer ligesom borgerne. Foto: Søren Bidstrup/Scanpix/arkiv

Politikerne ser bort fra fakta, der strider imod deres holdninger. Også selv om mængden af fakta bliver større. Det viser en ny undersøgelse, som en forskergruppe i Aarhus har lavet, skriver Dagbladet Information.

- Man skulle tro, at en beslutningstager ville være tilbøjelig til at korrigere sine holdninger, når man udvider mængden af information, der klart peger i én retning. Men der sker faktisk det stik modsatte. De bliver mindre tilbøjelige til at fortolke informationerne korrekt, når der kommer mere af den - og det er i strid med, hvad vi forventede, siger Martin Bækgaard, der er lektor ved Institut for Statskundskab ved Aarhus Universitet, til Information.

Forskerne bag undersøgelsen, der er blevet udgivet ved British Journal of Political Science, har testet knap 1.000 danske kommunalpolitikere. Eksempelvis skulle de tage stilling til to skoler. Først var de ret enige om, hvad der var vigtigt. Men da de blev oplyst om, at den ene skole var offentlig og den anden privat, ændrede holdningerne sig markant. Og det var uanset, om politikerne var fra højre- eller venstrefløjen.

Resultaterne spiller ind i tidens debat om det postfaktuelle samfund og betydningen af følelser over for fakta i politik. En debat, der særligt er sat på spidsen i USA, hvor Donald Trump ser bort fra klimaforskeres anbefalinger og siden sin indtrædelse har lagt grund til begrebet 'alternative fakta'.

Martin Bækgaard anerkender, at politik i høj grad handler om holdninger. Alligevel mener han, at der fra politisk hånd er grund til i nogle tilfælde også at lade sig lede af fakta.

- Det nytter eksempelvis ikke at lave en folkeskole uden viden om undervisning. Når vi skal vælge mellem forskellige alternativer, har holdninger en plads. Men det nytter ikke noget, at den temmelig sikre viden, vi har, slet ikke har en plads i diskussionen, siger han til Information.

Forskergruppen har foretaget samme undersøgelse blandt almindelige vælgere, og her er de nået frem til samme resultat. Politikere er altså 'bare mennesker', der agerer ligesom borgerne.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.