Ny viden overrasker: Disse sygeplejersker bør hvile i 28 timer efter nattevagt
Dansk Sygeplejeråd er overrasket over undersøgelse, der viser, at svært overvægtige og gravide sygeplejersker bør restituere over et døgn efter en nattevagt. Foto: Morten Stricker/Ritzau Scanpix
Gravide sygeplejersker, der er svært overvægtige, risikerer alvorlige sygdomme, hvis de har for meget natarbejde, viser en ny undersøgelse. Dansk Sygeplejeråd er overrasket og vil nu gribe ind.

Svært overvægtige, gravide sygeplejersker med natarbejde bør tænke sig om en ekstra gang, inden de siger ja til flere end tre nattevagter i træk.

Eller hvis de får tilbudt nattevagter, hvor der går mindre end 28 timer mellem nattevagten og den næste vagt. De risikerer nemlig at blive alvorligt syge. 

Sådan lyder konklusionerne i en undersøgelse fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) og Arbejds- og Miljømedicinsk Afdeling på Bispebjerg Hospital.

Forskerne har undersøgt, hvilke konsekvenser det har for gravide, der har gentagne nattevagter i træk og med for lidt hvile mellem vagterne.

Resultaterne viser, at de overvægtige kvinder med en BMI over 29 har 4-5 gange så høj risiko for forhøjet blodtryk og svangerskabsforgiftning, hvis de har mere end tre nattevagter i træk. Deltagerne i undersøgelsen er 19.000 sygeplejersker, læger og andre sygehusansatte i landets fem regioner.

Ifølge forsker Paula Hammer fra Bispebjerg Hospital gælder de nævnte konsekvenser af for meget natarbejde udelukkende for gravide, der samtidig er svært overvægtige. 

- Vores resultater kan ikke generelt overføres til ikke-gravide kvinder, dels fordi vi kun undersøgte gravide, og dels fordi forhøjet blodtryk i løbet af graviditeten omfatter andre mekanismer end forhøjet blodtryk blandt ikke-gravide kvinder. Men tidligere studier blandt mænd og ikke-gravide kvinder, som arbejder om natten, har påvist en vis øget risiko for forhøjet blodtryk, siger hun til Avisen.dk. 

Hos Dansk Sygeplejeråd er man overrasket over undersøgelsen. Særligt behovet for den megen restitution mellem en nattevagt og næste vagt - uanset om det er dag- eller nattevagt, kommer bag på forbundet.

"Det er nyt for mange"

- Det er overraskende for mig, at der bør gå 28 timer mellem hver vagt for denne gruppe af sygeplejersker, og det vil helt klar være nyt for mange, siger Anni Pilgaard, næstformand i Dansk Sygeplejeråd.

Sygeplejerske Catrine Gamst-Thomsen, der arbejder på intensivafdelingen på Bispebjerg Hospital i København, har i nogle weekender nattevagter i mere end 12 timer. Undersøgelsen viser, at netop nattevagter på 12 timer eller mere også øger risikoen for forhøjet blodtryk og svangerskabsforgiftning for gravide kvinder. 

Catrine Gamst-Thomsen er hverken svært overvægtig eller gravid, men den stress, lange nattevagter kan give, den kender hun.

- Jeg har tidligere vågnet op med hjertebanken efter få timers søvn efter en nattevagt fortæller Catrine Gamst-Thomsen.

Forbund vil tage affære 

Ifølge Anni Pilgaard gør undersøgelsen så stort et indtryk, at hun vil tage kontakt til sygehusledelserne og forbundets arbejdsmiljørepræsentanter.

- Vi vil sende det her ud til lederne og til vores arbejdsmiljørepræsentanter, så de er opmærksomme på resultaterne. Jeg er sikker på, at langt de fleste arbejdspladser vil gøre meget for at imødekomme de maksimale tre dage med nattevagter i streg.

- Fra Dansk Sygeplejeråds side, er der ingen tvivl om, at når forskningen viser det her, må vi planlægge vores arbejde efter det, siger Anni Pilgaard.

Men i en travl hverdag er det så muligt at få gravide, der har nattevagter, til at holde fri i mere end 28 timer mellem vagterne?

- Det kan planlægges. Der vil være nogle sygeplejersker, der synes, at det kan være lidt vanskeligt at overholde. Man skal bruge meget tid på at restituere sig efterfølgende. Men når resultaterne foreligger, som de gør i undersøgelsen, synes jeg, det er dem, vi skal rette os efter, siger Anni Pilgaard.

41 procent større risiko

Ifølge Arbejdsmiljøloven, der ikke skelner mellem dag- og nattevagter, skal der minimum gå 11 timer mellem to vagter. Men loven gør det muligt for beskæftigelsesministeren at fastsætte regler om begrænset arbejdstid for arbejde, der i 'særlig grad kan bringe sikkerhed og sundhed i fare'. 

Undersøgelsen fra NFA og Bispebjerg Hospital viser ydermere, at de gravide, der har mere end tre nattevagter i træk, har 41 procent større risiko for at få forhøjet blodtryk og svangerskabsforgiftning end gravide, der holder sig under tre. 

I 2017 viste en anden undersøgelse fra Center for Epidemiologi og Screening på Københavns Universitet, at kvindelige sygeplejersker, der har aften- og nattevagter, oftere dør af hjertekarsygdomme og diabetes, men også af Alzheimers sygdom og demens.

Over 18.000 sygeplejerskers livsforløb er blevet analyseret. Læs mere om undersøgelsen her.

via Listen To News